Hafize Gaye Erkan kimdir?

Türkiye'nin ilk kadın Merkez Bankası başkanı Hafize Gaye Erkan kimdir? İşte, Hafize Gaye Erkan'ın kariyeri ve yaşamına dair merak edilenler...

Türkiye'nin ilk kadın Merkez Bankası başkanı Hafize Gaye Erkan kimdir? İşte, Hafize Gaye Erkan'ın kariyeri ve yaşamına dair merak edilenler...

Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın başkanlığına atanan ilk kadındır. 1979 yılında İstanbul'da doğan Erkan, Elazığlı bir makine mühendisi olan babası ve matematik öğretmeni olan annesinin etkisiyle sayısal alanda eğitim almış, bu doğrultuda kariyerini şekillendirmiştir.

EĞİTİM VE KARİYER

44 Yaşında olan Hafize Gaye Erkan, İstanbul Erkek Lisesi'nden ikincilikle mezun olduktan sonra 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü kazandı. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde Princeton Üniversitesi'nde operasyon araştırmaları ve finansal mühendislik alanında doktora yaptı. Erkan, ABD'deki en genç finans profesörü unvanına sahip olarak dikkat çekmiştir.

Kariyerine Goldman Sachs'ta başlayan Erkan, yaklaşık 9 yıl boyunca finansal kuruluşlar grubu analitik ve stratejiler bölüm başkanlığı görevini yürütmüştür. Daha sonra First Republic Bank'a geçerek yatırım bölümü başkanı ve risk yönetimi eş başkanı olarak çalıştı. 2021 yılında bankanın eş-CEO'su oldu.

MERKEZ BANKASI BAŞKANLIĞI

Hafize Gaye Erkan, Haziran 2023'te Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlığına atandı ancak geçtiğimiz Şubat ayında görevinden istifa etti. Erkan'ın istifasının ardından, Merkez Bankası başkanlığına yardımcısı Fatih Karahan atanmıştı.

ÖZEL YAŞAMI

Hafize Gaye Erkan, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York şehrinde yaşamaktadır. Finans uzmanı Batur Biçer ile evli olup, Aslan Selim adında bir oğlu bulunmaktadır. Ayrıca, ABD'nin en büyük 100 bankasından birinde başkan ya da icra kurulu başkanı unvanına 40 yaşından önce sahip olan ilk kadın olarak tanınmaktadır. Dünya gazetesinde ekonomi alanında köşe yazarlığı yapmaktadır.

ERDOĞAN'I KARŞILADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Zirvesi için gittiği New York'ta Türkevi'ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında, Erdoğan'ı karşılayanlar arasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı Hafize Gaye Erkan da yer aldı.


Özel Haber

Bakmadan Geçme