Harcama kaynağını açıklayamayan yanacak
Bundan önceki vergi paketi çalışmalarını yeni vergi türlerini devreye alarak gerçekleştiren hükümet, son hazırlanan vergi reformu...
Bundan önceki vergi paketi çalışmalarını yeni vergi türlerini devreye alarak gerçekleştiren hükümet, son hazırlanan vergi reformu paketi ile vergi kaçacağının önüne geçmeyi amaçlıyor. Mevcut vergilerin hakkaniyetli ödenmesi ve denetimlerin sıkılaştırılmasını amaçlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı, çalışmaları tamamlama noktasına geldi.
Bülent Ecevit'in Başbakan olduğu 1998 yılında çıkarılan ve ülkeden sermaye çıkışı olması yüzünden sonradan yürürlükten kaldırılan 'Nereden Buldun?' Yasası yumuşatılarak yeniden uygulamaya alınıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın TBMM'ye getirmeye hazırlandığı yeni vergi reformu paketinde yer alan 'özel gider bildirimi' uygulaması gelirinin üzerinde harcama yapanlara kaynak soracak. Yasal kaynak beyan edemeyenlerden aradaki farkın vergisi tahsil edilecek.
Yaklaşık bir yıl önce dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar yüzünden vergi uygulamalarında yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini söyleyen İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Yaşar Zengin, vergi reformu paketinin ihtiyaca cevap verebilecek bir çalışma olduğunu söyledi. Yeni ek vergiler yerine, mevcut vergi uygulamalarında düzenlemeler yapmanın, daha adil, kazanca göre vergilendirme ve denetimlerin sıkı tutulmasının önemini her platformda dile getirdiklerini vurgulayan Zengin, 'Yeni vergi reformu paketi bu söylemlerimize yakın hazırlanmış. Kar ve matrah bildirimlerinin daha gerçekçi olması amaçlanmış. Ayrıca denetimler daha sıkı tutulacak. Büyük kuruluşların ve şirketlerin, uluslararası yapıların daha hassas ve gerçekçi vergilendirilmesi hedefleniyor. Denetimlerin daha sıkı yapılması için Yeminli Mali Müşavirler Odası olarak sürekli dile getirdiğimiz yetkilendirme kapsamının genişletilmesi de pakete girdi. Tam tasdik yapılması istenen işletme sayısı arttırılacak. 45 bin şirkette uygulanan tam tasdikin zorunluluğu yaklaşık 100 bin şirkete çıkarılacak. Yeminli mali müşavirlere denetim yetkisinin alanını genişletecek. Bu çok önemli bir denetim mekanizması anlamına geliyor' diye konuştu.
1998 yılındaki yasanın daha katı hükümler içerdiğini hatırlatan Yaşar Zengin, 'O dönemde yasa nedeniyle Türkiye'den sermaye çıkışı olmuştu. O nedenle yasa uygulamadan kaldırıldı. Yeni paketle harcamayı nasıl yaptığını ispatlaman gerekecek. Özellikle ticaret yapanların, şirket sahiplerinin zarar göstermeleri ya da vergilendirmeye konu gelirleri olmadığını beyan etmelerinin de önüne geçecek bu yasa kaynak açıklamasını zorunlu hale getirecek. Yıl içinde 10 milyon lira kazanç beyan eden kişinin bu gelirle karşılayamayacağı satın almaları, eğitim harcamaları, seyahatleri oluyorsa, bu harcamalarını hangi gelirle yaptığı sorulacak. 'Özel gider bildirimi' ile bu harcamaları yasal bir ek gelirle yaptığını açıklayamayanlar, gelirleriyle giderleri arasındaki farkın vergisini ödeyecekler' dedi.
KAMU BÜTÇESİNE 226 MİLYAR EK GELİRİN LİSTESİ
- Çok uluslu şirket vergisi
- Asgari gelir vergisi
- Asgari kurumlar vergisi
- Serbest meslekte hasılat takibi
- Engellilerin ÖTV istisnalarına kısıtlama
- Yurtdışı çıkış harcında 10 kat artış
- Borsa İstanbul işlemlerinde istisnalar kaldırılıyor
- Kripto yatırımlarına işlem vergisi
- Yap-işlet ve kamu-özel sektör işbirliği projelerinin kazanç vergisi oranı yüzde 30'a çıkıyor
- Kıymetli maden alım satımına değerlenme farkı vergisi
- İştirak hissesi kazancında istisna kısıtlaması
- Liman vergisi istisnalarında kısıtlama
- Savunma malzemesi ithalatı istisnalarında kısıtlama
- Madencilikte istisnalar kalkıyor
- Moto kuryelere kazanç beyannamesi ve vergi
- Vergi usulsüzlük cezalarında artış
- OSB'lere kısmi istisna
- Değer kazanımlarında istisnalar kalkıyor
- Serbest bölge istisnalarına kısıtlama
HÜSNİYE SEVAL ACUN