Hasret Gültekin, Seferihisar'da anıldı

ŞAHA ÇİMEN- Sivas'ın Madımak Otelinde 2 Temmuz 1993'te beraberindeki 33 canla 22 yaşında hayatını kaybeden Hasret...

TAKİP ET

ŞAHA ÇİMEN- Sivas'ın Madımak Otelinde 2 Temmuz 1993'te beraberindeki 33 canla 22 yaşında hayatını kaybeden Hasret Gültekin 52 yaşında Seferihisar Çağan Irmak Kültür Merkezinde Şef Berkay Kocaoğlu yönetiminde, Alevi Kültür Dernekleri Seferihisar Cemevi ve Türk Halk Müziği Korosu eşliğinde kendi şarkılarıyla anıldı. Programa, Seferihisar Alevi Kültür Derneği Başkanı Bahar Kaplan, CHP Seferihisar İlçe Başkanı Senem Gürler Solak, CHP Seferihisar İlçe Başkan Yardımcısı Salih Turan, TKP İzmir Birinci Bölge Milletvekili Adayı Duygu Benzer ve çok sayıda Seferihisarlı yurttaş katıldı.
Hasret Gültekin'in anıldığı programda konuşma yapan Seferihisar Alevi Kültür Derneği Başkanı Bahar Kaplan, 'Hasret Gültekin, 1 Mayıs 1971 Sivas İmralı'nın Han köyünde dünyaya geldi. 6 Yaşında bağlama çalmaya başlayan Hasret ilk albümü olan Gün Olaydıyı 16 yaşında çıkardı. 1989 yılında, Gece ile Gündüz Arasında, adlı albümüyle sadece sesiyle değil, bağlama ve şelpe tekniği ile de dikkatleri çekti. Bağlama devrimcisi olarak anıldı. Uluslar arası festivallerde Türkiye'yi temsil etti. Bilimsel Sosyalizmi benimseyen Gültekin önce sosyalist partinin, parti kapatılınca da işçi partisinin çalışkan bir üyesi oldu. Kürkçe müziğinin yasaklı dönemlerinde tüm yasaklara inat, bu yasak silsilelerini de delerek nevruz adlı albüm serisini çıkardı. İnsanlığın eşit, özgür ve kardeşçe yaşaması gerektiğini benimsedi ve Alevi kültürünün gelişmesinde büyük katkıları oldu.' dedi.

'Koca Ömrünü 22 Yıla Sığdırdı'

'Hasret sadece yorumcu değildi' diyen Seferihisar Alevi Kültür Derneği Başkanı Bahar Kaplan devamında 'Türkülerini Anadolu gezerek kaynaklarından öğrenip derler, geliştirir ve dinleyicilerine sunardı. Gerçek bir müzik emekçisiydi. Zeybeklerinde, deyişlerinde, semahlarında her yöreye özgü, tezene vuruşlarını şelpeye vuran ilk ve tek sanatçıydı. Dünya halklarının müziğini, Anadolu'da yaşayan halkların müziği kadar bilirdi. Hasret'in ana dili Kürtçeydi. Kurmanç, Zazaca ve Soranice lehçelerini de bilirdi. Hasret Kürtçe müzik çalışmalarının yasak olmasından değil, kendisinin konuya önem vermesi nedeniyle hiçbir kasetinde Kürtçe türkü söylemedi. Hasret Gültekin koca bir ömrü 22 yıla sığdırmıştı. Ardında sıcacık gülüşünü, aydınlığa adanmış bir yaşamı ve sayısız eserini bıraktı. 2 Temmuz 1993'de Pir Sultan Abdal anma etkinlikleri için Sivas'a 33 sanatçımız, aydınımız, ozanımız, semahçımız, gencimiz ile birlikte dönemin kültür bakanı tarafından davet edildi. Cuma namazı çıkışı için yürüyüşe geçen İslamcı faşistlerin ' Sivas Laiklere Mezar Olacak' ve 'Yaşasın Şeriat' sloganlarıyla Madımak Otelinde öldürüldü' dedi.
Hasret Gültekin öldürüldükten yaklaşık 2 ay sonra 13 Eylül 1993' de Oğlu Roni Hasret Gültekin dünyaya geldi sözlerine yer veren Seferihisar Alevi Kültür Derneği Başkanı Bahar Kaplan, Hasret Gültekin için, 'Bugün hala pek çok türküde ve mücadelede sesine ve sözüne rastlarız. 1 Mayıs işçilerinin birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğu gibi. Emekçilerin sanatçısı Hasretin de doğum günüdür. Kutlu olsun. Değerli canlar, gelin hep birlikte katliamın 30. Yılında mücadelemizi daha da yükselterek, tüm saldırılara karşı Alevi örgütlerimizin ve Alevi halkının birliğini sağlayalım' şeklinde konuştu.
Seferihisar Alevi Kültür Derneği Başkanı Bahar Kaplan, 'Madımak Katliamında yitirdiğimiz canlarımızı unutturmak isteyenlere karşı gereken cevabı hep birlikte verelim', diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Seferihisar Alevi Kültür Derneğinin katkılarıyla gerçekleşen anma programında Hasret Gültekin'in 'Gün Olaydı, Acıyı Bal Eyledik, Eklemedir Koca Konak, Derman Sendedir, Böyle Olur mu' gibi ölümsüz eserleri Şef Berkay Kococoğlu yönetimde Alevi Kültür Dernekleri Seferihisar Cemevi Halk Müziği Korusu tarafından seslendirildi.


'6 Şubat'ın Acısı Hissedildi'

Koronun içinde yer alan 2018 'de O Ses Türkiye yarışmacısı ve aynı zamanda müzik öğretmeni olan Hataylı depremzede Kadir Yeşilırmak da vardı. Hatay'da yakınlarını deprem sırasında kaybeden Kadir Yeşilırmak Hasret Gültekin'in 'Eklemedir Koca Konak' şarkısını seslendirirken gözyaşlarına hkim olamayarak şarkıya ara verdi. Kadir Yeşilırmak'ın bu duygu dolu haleleri 6 Şubat depreminin acısını tekrardan hissedildi. Hasret Gültekin'in anma programında duygu dolu anlar yaşandı. Program Hataylı Depremzede Kadir Yeşilırmak'ın şarkılarıyla ve katılımcılar gözyaşlarıyla, alkışlarıyla devam etti.
Hasret Gültekin'in anma programının sonunda Türkiye Komünist Partisi İzmir Birinci Bölge Milletvekili Duygu Benzemez, Seferihisar Alevi Derneği Başkanı Bahar Kaplan' a çiçek takdim etti.

 

Bakmadan Geçme