Hekimlerin beyin göçü artarak devam ediyor

Her geçen yıl hekimler düşük maaş, sağlıkta şiddet ve çok fazla iş yoğunluğu gibi sorunlarına çözüm bulunmadığı için Türkiye’den ayrılarak, daha iyi şartlarda çalışabilecekleri ülkelere gitmeye devam ediyor. Özellikle 2022 yılında son 10 yılın rekorunu kıran hekimler, 14 Mart Tıp Bayramı’nın kutlandığı günümüzde de göç etmeyi sürdürüyor.

TAKİP ET

14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de 'modern tıp eğitimi'nin başladığı gün olarak sayılmakta. Bu günden itibaren her yıl kutlanan Tıp Bayramı, günümüzde hekimlerin sorunlarını konuşulan bir gün haline gelmiş durumda.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından 2022 yılında açıklanan verilere göre,  2 bin 685 hekim yurt dışında çalışmak için 'iyi hal belgesi' başvurusu yaptı. Bu sayı son 10 yılın rekorunu kırarken, 2021 yılında yapılan başvurulardan neredeyse iki kat daha fazla.

 

2022 yılından Aralık ayında, 2 bin 685 hekim iyi hal belgesi aldı. Bu hekimlerin; bin 344'ü uzman hekim olurken, bin 341'i ise pratisyen hekim olarak açıklandı.

2022 yılının Ocak ve Şubat aylarında 354 hekim 'iyi hal belgesi' talep etmişti. 2023 yılının Ocak ayında ise 251 hekim, Türk Tabipleri Birliği'nden gidecekleri ülkelere sunmak üzere iyi hal belgesi talep etti. Şubat ayında da 214 hekim  söz konusu iyi hal belgesini istedi. Böylece 2023'ün ilk iki ayında 'hekim göçü' yapmak isteyenlerin sayısı 465'e yükseldi. Türk Tabipler Birliği tarafından açıklanan verilerde de görüldüğü üzere, hekimlerin göçü her geçen gün artarak devam ediyor. 

 

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme