Hepimiz ihmal ediyoruz, sağlıklı yaşam için dikkat edin

İleri yaşlarda can kayıplarının en önemli nedenleri arasında beyin kanaması, kalça kırığı ve diğer travmalar yer...

TAKİP ET

İleri yaşlarda can kayıplarının en önemli nedenleri arasında beyin kanaması, kalça kırığı ve diğer travmalar yer almaktadır. Bugüne kadar kırık ve travmalar için kemiklere odaklandık. Ancak araştırmalar ortaya koydu ki kemiklerin değil, kasların da sağlıklı olması gerekmekte.

Yaşla birlikte kemik erimesinin (osteoporoz) yanı sıra kas kitlesi ve işlev kaybının da (sarkopeni) ortaya çıktığını belirten Karaduman, 'Kaslar yalnızca hareket yeteneği sağlayıp kemiklere destek olmuyor, metabolik hastalıklardan da koruyor. Sarkopeniyi yaşlanmanın bir sonucu olarak görmeyin, önlenebilir' diye konuştu.


KAS KAYBI KEMİKLERİ KORUMASIZ KILIYOR

Osteoporoz konusunda pek çok yaşlının fikir sahibi olduğunu ancak sarkopenin ve öneminin bilinmediğini söyledi. Yaşlandıkça kas kitlesinin azaldığını ve işlevlerinin bozulduğunu, bunun da hareket becerilerini olumsuz etkilediğini belirten Uzm. Dr. Karaduman, 'Çalışmalar ileri yaşta can kayıplarının ilk iki sebebinin beyin kanaması ve kalça kırığı ile oluşan travma ve yaralanmalar olduğunu göstermiştir. İşte bu yüzden yalnızca kemikler değil, kemikleri adeta bir korse gibi sarıp sarmalayan kasların kitlesi ve işlev yetenekleri de önemlidir' diye konuştu.

YAĞLANMA BAŞ DÜŞMAN

Uzm. Dr. Karaduman, sarkopeniye karşı önlemler alınabileceğini belirtiyor. Fiziksel aktivite, doğru beslenme alışkanlığı ve takviye ürünlerle kas dokusunun daha verimli ve güçlü çalışması sağlanabilir. Yaşlandıkça vücudun enerji fabrikası olan mitokondrilerin sayısı ve işlevi azalmaktadır. Bu nedenle mitokondri, yaşlanma sürecindeki tüm hastalıklarla doğrudan ilişkilidir ve desteklenmesi gerekmektedir. Uzm. Dr. Karaduman, kas kaybının yerini alan yağ dokusunun metabolik sorunlarla ilişkili olduğunu ve yaşlanma sürecinde normal kabul edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Kaslar, kan şekeri, yağlar, tansiyon ve hormonları kontrol ederek metabolik hastalıklardan koruyabilir.

UZMANLARDAN DESTEK ALIN

Yaşlandıkça karın yağlanması ve kasların azalması arasındaki bağlantıya dikkat çekilerek, bunun yaşlanmanın normal bir sonucu gibi görülmemesi gerektiği vurgulanıyor. Sağlıklı yaş almak ve kasları desteklemek için fonksiyonel tıp uygulayıcılarından destek alınabileceği ifade ediliyor. Uzm. Dr. Karaduman'ın önemli bir mesajı, yaşlılıkla birlikte oluşan sorunların normal kabul edilerek görmezden gelinmemesi, ancak önlem alınabilecek ve tedavi edilebilecek durumlar olduğudur.

(İHA)

(E.S.)

Bakmadan Geçme