'Her gün aynı ürünleri satsam, ben de sıkılırım'
Yeni İzmir Gazetesi’nden Şaha Çimen’in haberine göre, Deniz Çandoğdu, Seferihisar ikinci el pazarında otomobil ve motosiklet...
Yeni İzmir Gazetesi'nden Şaha Çimen'in haberine göre, Deniz Çandoğdu, Seferihisar ikinci el pazarında otomobil ve motosiklet plakaları satıyor. Her hafta pazara yeni ürünler getirmeye çalıştığını belirten Çandoğdu, 'Tezgahta hep aynı ürünler olsa, müşteri de sıkılır ben de' diyor
61 yaşındaki Deniz Çandoğdu, Seferihisar ikinci el pazarını ilginç ve güzel bir yer olarak gördüğü için 46 yıllık araba ve motor plaka koleksiyonunu pazarda meraklıları ile paylaşıyor. Asıl mesleği barmenlik olan Çandoğdu, 8 aydır Seferihisar'da çarşamba günleri kurulan ikinci el pazarında retro metal baskı ve ahşap kesim plakalar satıyor.
Çok eski tarihlere dayanan plakaların yanında günümüzdeki plakaların da tezgahında bulunduran Çandoğdu, '15-16 yaşından beri plakalarla alakalı merakım var. Araba ve motora olan tutkumdan dolayı plaka koleksiyonu yapmaya başladım. Bu tutkum sadece bu plakaları biriktirmekle olmadı. Araba ve motorlarla alakalı çok ilginç serüvenlerim de oldu' dedi.
1937 yılına ait Volkswagen markasının plakası en eski parçalardan olduğunu söyleyen Çandoğdu, 1960'a ait olan başka bir plakanın bunu takip ettiğini ifade etti.
Yıllarca biriktirdiği plaka koleksiyonuyla alakalı konuşan Çandoğdu, 'Evimde 20'ye yakın koleksiyonum var. Onlar benim için çok kıymetli. Onları asla satmayacağım parçalar. Ama bu tezgahta 8 aydan beri çok fazla ürün sattım. Hiç satmayacaklarımın dışında satılmayı bekleyen yığınla plaka koleksiyonum da mevcut. Elimde olan eski plaka koleksiyonum içinde birbirine benzer birden fazla ürün yok. Her plakadan birer tane var. Bununla kombin yapmak isteyen olabilir. Bunu ancak farklı yapabilirler. Buradaki esas mesele de bunların tarihi bir özelliğe sahip olmaları. Eski dönemi yansıtmaları. Mesela koleksiyonumun içinde bir tane harita var. 450 yıl öncesini üstünde görmemiz mümkün. Macellan ve Piri Reis'in katkılarıyla dünyada yapılan ölçümler zamanında o haritanın üstüne çizilmiş. Hem haritanın kendisi eski hem de üstündeki kabartmalar eskiye ait. Aynısını dediğim gibi internetten almak mümkün ya da benim gibi bunun meraklısı olan insanlar değişim istediği için ben şu an eskileri burada satıp yerine yenilerini alıyorum. Bunu tıpkı kuru fasulye pilav örneğine benzetebiliriz. Sürekli bunları yersek sıkılırız. Ben de sürekli bu parçaları kendimde bulundurduğumda sıkılıyorum ve bir yerde değişim isteyebiliyorum. Bu pazar da değişim yapabilmem için doğru bir yer' dedi.
Piyasada çok pahalı
Yıllardır biriktirdiği plaka koleksiyonu burada insanlarla buluşturmaktan mutlu olduğunu söyleyen Çandoğdu, ' Benden gelip bu ürünleri satın alan insanlar, daha sonrasında gelip memnuniyetlerini gösterdiklerinde mutlu oluyorum. İnsanlar da seviniyor buradaki ürünleri aldıkça. Araba ve motor plakalarına ilgisi olan gelip benim tezgahımda bunu gördükleri teşekkür bile edebiliyorlar. Çünkü bunlar her yerde olan ürünler değil. Herkes satmaz. Ancak internetten bulunabilir o da çok pahalıya mal olabiliyor. Piyasada bulunması zordur. Kimisi duvara asılır kimisi çerçeveye konulur kimisi de yapıştırılır. Plakalar monte etme durumu ise vidalama, yapıştırma, çerçeveleme ya da iple koleksiyon yapmak mümkün' diye konuştu.
Tarihine göre fiyat biçiyor
Bazen farklılık olsun diye kendi evinde olmayan parçaları da bildiği, tanıdığı koleksiyoncu arkadaşlarından aldığını söyleyen Deniz Çandoğdu, bu ürünlerin satışıyla alakalı da şunları söyledi: 'Bu işle özellikle uğraşan bir arkadaşım var. Arada değişik ürünler olsun diye ondan alıyorum. Daha ekonomik oluyor benim için ancak insanlar bunu kendileri almak istediklerinde daha pahalı olabiliyor. Ben burada yeni olan plakaları 70 ile 80 arasında satıyorum ve ürünlerimin fiyatlarını genelde tarihine göre belirliyorum. Çok eskiyse ona göre fiyat biçiyorum. 1970 'lere ait olan ürünleri 1500 ile 2000 arasında satıyorum. Taklitleri de yine 70 ile 80 TL arasında bir fiyatla satıyorum. Orjinal baskı ile imitasyon olanları farklı fiyattan satabiliyorum. 50 sene önceye ait ürün de var. O ürünün imitasyonu da var. Böyle olunca ikisine farklı fiyatlar biçiyorum. Biri 70 ise hakikisi tarihi değerinden kaynaklı yüksek fiyatlı olabiliyor.'
HABER MERKEZİ