‘Her şeyin sorumlusu Soyer!’

Yeni İzmir Gazetesi’nden Semi Tektaş’ın haberine göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın 1'inci...

Yeni İzmir Gazetesi'nden Semi Tektaş'ın haberine göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın 1'inci oturumu Mustafa Özuslu başkanlığında gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Adıyaman'daki programı nedeniyle oturuma katılamadı. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkoz'un ve oğlunun İzmir'deki kooperatif alanı satın aldığını İzmirlilerin itibarının ve parasının heba edildiğini ve bunun sorumlusunun Tunç Soyer olduğunu söyledi.

'KEMALPAŞA'YI GÖRMÜYOR MUSUNUZ?'

AK Parti Kemalpaşa Meclis Üyesi Çile Özkul, 'Kendi kaderine terk edilmiş ilçemdeki sorunlardan bahsediyorum. Kemalpaşa'mızda bir köprü bulunmakta. Aylardır yapılamıyor. Bu köprü iki mahalleyi birbirine bağlıyor ve insan trafiği çok fazla. Bu konuda ilçede topu Büyükşehir'e attılar. Kemalpaşa da İzBB'yi de CHP yönetiyor. Ben sormak istiyorum Kemalpaşa'yı görmüyor musunuz? Yok mu sayıyorsunuz? Yoksa artık sizin için önemli değil mi? İzBB, Kemalpaşa'da hiçbir ciddi yatırıma imza atmamıştır. İmar, altyapı, üstyapı, kentsel dönüşüm… İlçem İzmir'e 20 dakikalık mesafede olmasına rağmen kaderine terk edilmiştir' diye konuştu. Özkul'un ifadelerinin ardından CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, 'Kemalpaşa Köprü ile ilgili arkadaşlar 14 köprü ile ihale verilmiş ve yüklenici firma ekonomik kriz nedeniyle maliyetleri karşılayamadığını belirterek aksama yaşadığını söylemiş. 2 aya köprünün açılması bekleniyor' ifadelerini kullandı.

KOOPERATİFLER

'Kentle ilgili sıkıntıları dile getirmeye çalışıyoruz' AK Parti Çiğli Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, Kooperatifler üzerinden CHP'yi eleştirdi. Boztepe, 'Kooperatiflerle ilgili olsun başka konularla ilgili olsun. İlk söylediğimiz zaman yüksek sesle eleştirildik ancak sonra bizim dediklerimizi kabul ettiniz. İzmir'de kokuyu yüzde 90 azalttık diyorsunuz, demek ki İzmir kokuyormuş. 2021 yılında biz Çiğli'de İzBB çalışanları ve dar gelirliler için bir arsamızı tahsis ettik. O zamanlarda Başkan Soyer grubumuza, kent için çok önemli olduğunu söylemişti ve biz eleştirilerimizi de yaparak destek vereceğimizi söylemiştik. Orada bir temel atıldı, temel gibi görünen yerde bir şey kalmadı. Üzerinden 1 yıl geçti. CHP Grup Başkan Vekili gidip baktı mı bilmiyorum. Aynı şekilde kooperatif eliyle yapılan projelere de gidip baktı mı? İzBB önünde 'kooperatifzedeler' eylem yapmasını istemiyoruz demiştik. Ancak bunlar bu konutları satarken İzBB güvencesiyle insanlar kendi akrabalarını da kooperatiflere üye yaptılar. Bu kooperatiflerin kurucularına baktığımızda Şenol Aslanoğlu'nun da olduğunu gördük. Buraya üye olanlar hisselerini devrediyor. Ben geçen gün alana gittim, kapıda bir arkadaş karşıladı. Bakmak istediğimi söyledim ancak içeri almadılar. Bu firma bu zamana kadar hiç iş bitirmemiş. Ne kooperatife ne İzBB'ye mektubu var… Bu şirketin elinde 2,5 milyarlık iş var. Burada bir uyarı daha yapmak istiyorum. Ben bu 1 ay içinde alana gittim, karşısındaki binaları da çektim. Burada ciddi bir inşaat hatası var. İstinat duvarları yerine panel kullanılıyor. Yarın öbür gün burada da sıkıntı yaşayacaksınız. Örnekköy'de olduğu gibi bizi suçlamayın. Bu inşaatlar ne zaman bitecek? Bilgilendirme talep ediyoruz' açıklamasını yaptı.

'NE ZAMAN AÇACAKSINIZ?'

Murat Aydın, 'Bayraklı Şehir Hastanesi, yine açılamadı. Artık hikyeyi dönmüş hikyeyi anlatmak istiyorum. Temeli 2013 yılında atılmış, 30 ayda bitecekmiş. Önce 36 dendi yine 30'a düştü. 2015 yılında ikinci kez temel atılıyor ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılıyor. Bu hastane İzmir'e iktidar tarafından verilen 2012 yılı vaadi. İki defa temeli atılan hastanenin finansmanı 2016 yılında bulundu. 2018 yılında biteceği söylendi. Malum seçim vardı. Sonra 2019'da yerel seçim vardı yine açılacağı söylendi. Sonra Kerem Ali Sürekli 29 Ekim 2021'de açılacağını söyledi. Sonra 2022, sonra 14 Mart 2023 sonra 27 Eylül 2023. 7 kez açılış tarihi bildirilen hastane hala açılamadı. İzmir halkı adına soruyoruz, bu inşaatın temeli ne zaman atıldı? 30 ayda mı 36 ayda mı bitecek, tarihi hangi günden başlatacağız? 1,6 milyara mal olan şehir hastanesi bugün kaç milyara mal olacak? Geciken süre işletme süresinden düşülecek mi? İzmir halkı olarak şunu soruyoruz; hastaneyi ne zaman açacaksınız?' dedi.

'OPERA BİNASINI ANLATIN!'

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, 'Şehir hastanesi' çıkışına 'opera binası' ile yanıt verdi. Yıldız, 'AK Parti'nin böyle devasa projelerini takip ediyor olması battı çıktı yapamayan opera binasını bitiremeyen bir belediyenin grup başkanvekili olarak önemli. Kendileri bahane siyasetini seviyorlar, ama biz bahane üretmeyeceğiz. Hastane açılabilir noktada. Gecikme içerideki teknik sistemlerin testleri. Bitmediğinden, tamamlanmadığından ya da çalışan olmadığından değil. Keşke böyle büyük projeleri İzBB'de yapsa da gecikse. Diğer projeleri de incelesinler. Ne kadar hızlı tünel yaptığımızı çevre yollarımıza baksınlar. Bitmeyen opera binasını da kendileri bize atsınlar. O dönem 80 milyona mal olacak tesisi bugün 600 milyona mal ediyorlar. Opera binası ile ilgili hangi noktada olduklarını anlatsınlar' diye konuştu.

'YAZIKLAR OLSUN!'

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, kooperatif eliyle sürdürülen kentsel dönüşüm modeline işaret ederek, 'O kadar örnek olmuş ki, İzmir dışında bu örneği alan kişiler var. Şenol Aslanoğlu'yla ilgili eleştiri yaptığımda siyasi eleştiri yaptığımı söylüyorsunuz. Şirketin kime ait olduğunu bütün İzmir biliyor. Gaziemir birinci etabın temelini Kılıçdaroğlu'na attırdınız, İzBB güvencesiyle 36 ayda bitireceğiz dediniz. Üyelerden 178 milyon para toplandı, para, daire yok. Tam organize işler. Kuran kişi Serdar Deniz, kim bu Mahir Polat'ın danışmanı. CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkoz, buraya gelip kentsel dönüşüm çözmeye geldi. İş burada bitmiyor. Ümit Erkol'la bu iş bitmiyor. Ümit Erkol'un oğlu da burada kooperatifçilik yapıyor. Bizim çalışanlarımıza verdiğimiz arsanın üzerine konmaya Londra'dan geliyor. Bu da yetmiyor, doymuyor. Fırat Erkol denilen vatandaş şirket kuruyor. 2022'de kurulan şirkete Uzundere'deki işi vermişler. Neresinden tutsanız sakatlık. Narlıdere Metro'sunu eleştiririz, biter. Siz bizi hastaneyle eleştirirsiniz biter. Ama İzmirliler'in parası, İzBB'nin itibarı… Yazıklar olsun. Tüm bunların sorumlusu Tunç Soyer' diye konuştu.

'BERABER GEZELİM'

AK Partili Hızal'a yanıt vermek için söz alan İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı CHP'li İrfan Önal, 'Kooperatif bir kişinin babasının şirketi değil. Kooperatif bir oluşum, bu oluşum 500 arsa sahibi ile 500 kişi bir araya gelir ve bin adet arsa üretilir. 500'ü kooperatif üyelerine 500'ü arsa sahiplerine. Türkiye'de bir Özgür Bey mi zeki? Engellediğiniz her gün bu paralarla inşaat yapılacak ve fiyat farkı gelecek. Sonra biz dedik diyeceksiniz. Özgür Bey, avukatlığı bırakmış, yıllardır elinde mezüre ile geziyor. Ben iddia ettiği birçok şeye inanmıyorum. Bu parayı veren kimse itiraz etmiyor sadece Özgür Bey itiraz ediyor. CHP İzmir, şu anda sistemi ile örnek olduğu için… Neden sizi rahatsız ediyor? Bir kooperatifin yöneticisinin CHP'li olması sizi neden rahatsız ediyor? Siz AK Parti üyesi olmayanla iş yapmıyorsunuz. Mesela DEÜ'nün rektörü eski AK Partili. Varsa bir yanlış mahkemeler orada beraber gidelim. Oradaki insanları siyasete ortak etmeyin. Fahiş dediğiniz bir akam varsa üstüne gidelim. Vatandaş, daha ucuzu varsa neden oradan almıyor da kooperatifte. Gelin beraber denetlemesini yapalım. Tespit ettiğiniz bir bulgu varsa beraber gidelim bakalım' ifadelerini kullandı.

İZSU'YA KREDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZSU'nun yatırım ve diğer harcamalar için İller Bankası'ndan 350 milyon TL kredi kullanmasına ilişkin önerge meclis gündemine geldi. Önerge meclisten oy birliği ile geçti.

Haber Merkezi

Özel Haber

Bakmadan Geçme