Hijyen takıntım var diyenlerin bundan haberi yok: Duygusal hijyen hepsinden daha önemli

Sıkıntıya karşı duyarsız kalmayın! Psikolojik sağlığınızı nasıl iyileştirebilirsiniz? Zihinsel sağlığınız için ne yapmalısınız? Sıkıntıyı nasıl yönetebilirsiniz? Sıkıntıyı nasıl avantaja çevirebilirsiniz? Peki hijyen sizin için ne kadar önemli? O da ne demeyecekseniz, esas soru şu: Duygusal hijyeninizi sağladınız mı?

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, duygusal hijyenin önemi üzerine yaptığı açıklamalarda, kişisel gelişim ve psikolojik sağlık için duygusal sıkıntılara yaklaşımlarını gözden geçirmeye çağırdı. Tarhan, sıkıntının aslında bireyin değişim ve büyüme talebinin bir işareti olduğunu vurguladı ve duygusal sağlığın, fiziksel sağlığa gösterilen özen kadar önem taşıdığını söyledi.

DUYGUSAL HİJYEN

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, günümüzde duygusal sağlık konusunda farkındalığın düşük olduğunu belirterek, bu durumun bireylerin ruhsal sağlığını olumsuz etkilediğini ifade etti. Tarhan, 'Fiziksel hijyen, vücudumuzun sağlığını korumak için gösterdiğimiz özenin aynısını, duygusal sağlığımız için de göstermeliyiz. Ne yazık ki, psikolojik sağlığımıza gereken özeni göstermek genellikle zor bir süreç olarak görülüyor' dedi. Duygusal hijyenin, duygusal kirlenme ve yaralanmaları önlemek amacıyla geliştirilmiş bir kavram olduğunu da açıklayan Tarhan, insanların bu kavrama daha fazla odaklanması gerektiğini vurguladı.

PSİKOLOJİK BÜTÜNLÜĞÜNÜZÜ ONARMAK İÇİN BİR İŞARET

Duygusal sıkıntıların bireylerin psikolojik bütünlüğüyle ilgili önemli bir gösterge olduğunu belirten Tarhan, 'Sıkıntı, psikolojik bir ağrıdır ve çoğu zaman psikolojik bütünlüğümüz bozulduğunda hissedilir. Bu bir işaret olup, kişinin kendini tanıması ve psikolojik sağlığını iyileştirmesi için önemli bir fırsattır. Bu nedenle, sıkıntıdan korkmak yerine, onun bir değişim ve gelişim talebi olarak görülmesi gerekir' ifadelerini kullandı.

MİKRO TRAVMALARIN GÜÇLENDİRİCİ ETKİSİ

Prof. Dr. Tarhan, mikro travmaların yani günlük yaşamda karşılaşılan küçük olumsuzlukların da bireylerin gelişimine katkı sağlayabileceğini söyledi. Özellikle iş yerlerinde ya da sosyal hayatta yaşanan küçük travmaların kişilerin dayanıklılığını artırabileceğini belirten Tarhan, 'Yok sayılma gibi küçük travmalar bile kişiyi duygusal olarak zorlayabilir. Ancak, bu tür olumsuzluklar, kişiye gelişim fırsatları sunar' dedi.

HAYATIN YOL HARİTASINI ÇİZMEK İÇİN İLK ADIM

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bireylerin psikolojik sağlığını iyileştirmek ve ruhsal travmaları yönetmek için kendini tanımanın önemine de dikkat çekti. 'İnsanın güçlü ve zayıf yönlerini bilmesi, hayatta doğru bir yol haritası çizebilmesi için önemlidir. Kendi kusurlarını görebilen bireyler, daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler' diyen Tarhan, insanın amaçsız bir yaşamdan kaçınması gerektiğini belirtti.

DUYGUSAL HİJYENİN ZİHİNSEL VE SOSYAL YAŞAMIMIZA ETKİLERİ

Tarhan, duygusal hijyenin sadece bireysel yaşamı değil, sosyal ilişkileri de etkileyen bir faktör olduğunu kaydetti. 'Duygusal hijyen eksikliği, sosyal ilişkilerde de sorunlara yol açabilir. Yalnızlık, bir travma etkisi yaratabilir. Bunun yanında, aşırı öz güvenin empati eksikliğine yol açtığını ve bu durumun insan ilişkilerini olumsuz etkilediğini gördük' ifadelerini kullandı.

KENDİNİZE BİR İDEAL BELİRLEYİN

Tarhan, gençlerin ideal ve amaçsız bir şekilde yetiştiklerini, bunun da travmalara açık bir birey profili oluşturduğunu ifade etti. 'Bir insanın hayatındaki en önemli şeylerden biri, uğrunda çile çekeceği, emek vereceği bir idealinin olmasıdır. İdealist bireyler, zorluklarla daha sağlıklı başa çıkabilir' dedi.

TEKNOLOJİNİN KÖTÜ VE İYİ YÖNLERİ

Teknolojinin, iyi amaçlarla kullanıldığında faydalı olduğunu ancak kötü amaçlarla kullanıldığında zarar verebileceğini belirten Tarhan, 'Teknoloji, ego ideali olan bireyler için bir araç olabilir. Ancak sağlıksız bir biçimde kullanıldığında kişiyi olumsuz etkiler' dedi.

Basın Bülteni

Bakmadan Geçme