Hukuk muhakemeleri tarifeleri Resmi Gazete'de

Hukuk muhakemelerinde gider avansı, hakem ücreti ve tanık ücreti tarifeleri, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Hukuk muhakemelerinde gider avansı, hakem ücreti ve tanık ücreti tarifeleri, Resmi Gazete'de yayımlandı.

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereği, dava açarken mahkeme veznesine yatırılması gereken gider avansı miktarı belirlenmiştir. Davacı için, taraf sayısının beş katı tutarında tebligat ücreti ile diğer iş ve işlemler için toplamda 400 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Davacı, dava açarken bu gider avansını mahkeme veznesine yatırmak zorundadır. Gider avansı, her türlü tebligat ve posta giderlerini kapsayacak şekilde tasarlanmıştır. Kullanılmayan gider avansı, hükmün kesinleşmesinin ardından davacıya iade edilecektir. Eğer davacı bir hesap numarası bildirmişse, iade işlemi elektronik ortamda gerçekleştirilirken, hesap numarası bildirilmemişse PTT merkezleri aracılığıyla adreste ödemeli olarak gönderilecektir.

HAKEM ÜCRETLERİ TARİFESİ

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde tahkim yoluyla görülen dava ve işlerde, taraflarla hakemler arasında ücretin belirlenmesi konusunda anlaşmazlık yaşanması durumunda, hakem ücretleri yayımlanan tarifeye göre belirlenmiştir. İlk 500 bin lira için tek hakemde ücret yüzde 7, 3 veya daha fazla hakemde yüzde 8; sonraki 500 bin lira için tek hakemde yüzde 4, 3 veya daha fazla hakemde yüzde 7; ardından gelen 1 milyon lira için tek hakemde yüzde 3, 3 veya daha fazla hakemde yüzde 6; devamında 3 milyon lira için tek hakemde yüzde 2, 3 veya daha fazla hakemde yüzde 4; 5 milyon lira için tek hakemde yüzde 1, 3 veya daha fazla hakemde yüzde 2; 10 milyon lira ve üzeri için ise tek hakemde yüzde 0,1, 3 veya daha fazla hakemde yüzde 0,2 olarak uygulanacaktır. Hakem başkanının ücreti ise hakemlere ödenecek ücretin yüzde on fazlası olarak hesaplanacaktır. Hakem kararının düzeltilmesi, yorumlanması veya tamamlanması durumları ek ücreti gerektirmeyecektir.

TANIK ÜCRETLERİ

Yayımlanan tebliğe göre, tanıklara tanıklık yaptıkları süre için 100 ila 150 Türk lirası arasında bir ücret ödenecektir. Tanık, hazır bulunabilmek için seyahat etmek zorunda kalmışsa, yol giderleri ile tanıklık yapılacak yerdeki konaklama ve beslenme giderleri de karşılanacaktır. Tanıklara bu tarifeye göre ödenecek ücret ve giderler, vergi, resim ve harçlardan muaf tutulacak.

Bakmadan Geçme