Hurda incir selüloz oldu, ekonomiye katkı sağlıyor

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet...

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yekta Göksungur ve ekibinin geliştirdiği 'Komagateibacter xylinum ile Hurda İncirlerden Mikrobiyal Selüloz Üretimi' adlı proje, TÜBİTAK tarafından '1002-A Hızlı Destek Modülü'  kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Prof. Dr. Göksungur ve Yüksek Lisans Öğrencisi Merve Yılmaz'dan oluşan ekip, hurda incirden elde ettikleri bakteriyel selüloz ile ekonomik değeri yüksek ürünlerin üretimine katkı sağlayacak. Proje ekibini tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, 'Ege Üniversitesi olarak yaptığımız nitelikli projeler, TÜBİTAK nezdinde destek görmeye devam ediyoruz. Prof. Dr. Mehmet Yekta Göksungur hocamız ve ekibinin geliştirdiği hurda incirden bakteriyel selüloz üretimi ile ekonomik değeri yüksek ürünler elde edilecek. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum' dedi.

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Göksungur, 'Biz, yaptığımız çalışmada 'Komagateibacter xylinum' bakterisini kullanarak hurda incirlerden elde ettiğimiz ekstrakttan bakteriyel selüloz üretmekteyiz. Bu kapsamda hurda incirden elde edilen ekstrakta, Komagateibacter xylinum bakterisini aşılayarak sekiz gün süren fermantasyon neticesinde yüzeyde elde edilen selüloz kütlesi temizlenip saflaştırılarak, kurutuluyor ve bakteriyel selüloz üretiliyor. Bu proje aynı zamanda sanayinin de destek verdiği bir projedir' diye konuştu.

HER ALANDA KULLANILIYOR

Projede kullanılan bakteriyel selülozun pek çok kullanım alanı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Göksungur, 'Bakteriyel selüloz; doku mühendisliği, gıda sanayi, biyomedikal malzemelerin üretimi, kontrollü ilaç salınımı, nanogözenekli biyomateryal ve biyokompozitlerin üretiminde yaygın olarak kullanılan son derece kıymetli bir polimerdir. Bakteriyel selüloz, gıda katkı maddesi olarak; stabilize edici, kıvam artırıcı, jelleştirici, süspansiye edici olarak düşük kalorili gıdalar, çikolatalı içecekler, hamurdan üretilen ürünler, dondurma gibi ürünlerde kullanılabiliyor. Biyomedikal ve tıp alanında ise yapay deri, yara bandı ve yanık bölge üzerinde iyileştirici özelliğe sahip olduğu için yanık tedavisinde kullanılıyor. Bakteriyel selüloz; krem, tonik ve tırnak cilası gibi ürünlerin emilimini artırmak amacıyla kozmetik sanayinde de kullanılmaktadır. Bakteriyel selüloz, mükemmel mekanik özelliklere sahip olduğu için birinci kalite kğıt üretiminde ve tarihi belgelerin ve kitapların tadilatında kullanılmaktadır' diye konuştu.

Ege Ajans

Bakmadan Geçme