İEÜ ekibi helikopter tasarımı ile TEKNOFEST birincisi oldu

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğrencileri, bir yıllık yoğun çalışmanın ardından tasarladıkları 'Çalıkuşu' adlı helikopterle, TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Helikopter Tasarım Yarışması'nda Türkiye birincisi oldu.

Yangın söndürme, kargo, arama ve kurtarma gibi farklı alanlarda kullanılabilecek özelliklere sahip olan helikopter, 13 metre uzunluğu, 900 kilometre menzili, saatte 330 kilometre hızı ve 4,5 saatlik havada kalma süresiyle dikkat çekiyor. Bu başarılarıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri, 100 bin liralık ödülün de sahibi oldu.

Düşük Karbon Emisyonu ile Fark Yaratıyor

İEÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği ile Makine Mühendisliği bölümlerinden 8 kişilik ECO-Dynamics takımı tarafından tasarlanan "Çalıkuşu" helikopteri, düşük karbon emisyonu, yüksek güvenlik ve düşük yakıt tüketimi gibi çevre dostu özellikleriyle öne çıkıyor. Sürüklenme azaltıcı kanat uçları, katlanabilir iniş takımı ve geniş görüş alanı sağlayan büyük camlarıyla donatılan helikopter, yapay zeka destekli güncel radar teknolojileri ile de donatıldı.

"Artık Birinci Olmalıyız" Diyorduk

ECO-Dynamics takım kaptanı Kutlu Akar, birinciliğe ulaşmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek, "Geçtiğimiz yıllarda üçüncü ve ikinci olduğumuz bu yarışmada, bu yıl birinci olmayı hedefledik. Takım olarak çok iyi hazırlandık ve bu yıl tecrübemiz bize büyük avantaj sağladı. Finale kalan tüm projeler çok iddialıydı, ama biz emeklerimizin karşılığını alarak birinciliği kazandık" dedi.

Seri Üretime Uygun ve Ucuz Bakım

Helikopterin bakım ve üretim konusunda da birçok kolaylık sağladığını belirten Akar, "Helikopterimiz, yangın söndürme, arama ve kurtarma, kargo taşımacılığı gibi birçok farklı amaç için kullanılabilir. Örneğin, yangın söndürme için 1.420 litre kapasiteli su tankı bulunuyor ve bu suyu 1 dakikadan kısa sürede doldurabiliyor. Helikopter, hızlı rol değişimi ve esnekliğiyle öne çıkıyor. Bakım maliyetleri düşük ve seri üretime uygun olması da projemizi birinciliğe taşıdı" diye konuştu.

"Ne Kadar Gurur Duysak Az"

İEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Güneri Şahin, öğrencileri tebrik ederek, "ECO-Dynamics takımımızla ne kadar gurur duysak az. Bu yıl birinciliği bekliyorduk ve öyle de oldu. Son üç yarışmada üç ödül kazandılar. Bu ödüller, öğrencilerimizin doğru yolda olduğunun ve fakülte olarak başarı çıtamızı yükselttiğimizin önemli bir göstergesi" dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme