İhracattaki durgunluk önce denizcileri etkiliyor

Dünyanın jeopolitik riskler açısından endişelendiren bir dönem yaşadığını söyleyen Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, Avrupa'daki durgunluk, döviz kurunun olması gereken noktada olmaması, navlun fiyatlarındaki gerileme gibi nedenlerle deniz ticaretinde sıkıntılı günlerin yaklaştığını açıkladı

Ortadoğu'da silahların patlamadığı bir gün bile yok. Savaş Filistin'den sonra Lübnan'a yayılmış durumda. Artık bölgesel değil topyekün bir savaşın gündemde olduğu görülüyor. Bu durumu ve ekonomik nedenleri denizcilik ve lojistik sektörü açısından değerlendiren Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, zor günlerin kapıda olduğunu söyledi.

Pandemide başlayan küresel tedarik zincirlerinin sağlamlığına yönelik endişelerin, bölgesel çatışmalarla yeniden gündeme geldiğini belirten Yusuf Öztürk, “Almanya, Volkswagen gibi dev bir üretim tesisini kapatma kararı alırken, Avrupa Birliği yöneticileri ve ABD'nin başrol oyuncusu olduğu ticaret savaşında havlu atmamak için çareler arıyor. FED'in faiz indirim politikasının ve Çin ekonomisindeki sıkıntıların küresel ticarete etkileri de yakından izleniyor. Avrupa'nın yaşadığı durgunluk, ihracatının yarısını bu bölgeye yapan ülkemiz ihracatçılarnı ve biz denizcileri doğrudan ilgilendiriyor. Üretim maliyetleri artarken, döviz kurunun neredeyse sabit olması ihracatımızı ve ihracat taşımalarını olumsuz etkiliyor. Diğer yandan Türkiye'siz bir dünya ticaretinin de küresel taşımacılık koridorunun da mümkün olmadığını biliyoruz. Özellikle Kalkınma Yolu, Hazar geçişi gibi ulaşımyolları ülkemizin rekabetçiliği açısından önem taşıyor. Limanlarımızı bu koridorlara sağlam şekilde eklemleyerek ürünlerimizi daha rekabetçi şekilde pazarlara ulaştırabileceğiz” diye konuştu.

KONTEYNER NAVLUN FİYATLARI 6 BİN DOLARDAN 3.500 DOLARA GERİLEDİ

Kızıldeniz krizi sonrası 6 bin doları gören dünya konteyner navlunlarının, şu dönemde 3600 dolar civarına gerilediğini açıklayan Öztürk, “Ancak ABD Doğu Limanları'nda grev hazırlıkları ve Noel siparişleri gibi nedenlerle tedarik zincirlerinde yeni bir sıkışıklık beklentisi artıyor” dedi.

İzmir Limanı'ndan 2024'ün ilk sekiz ayında 9 milyon 61 bin TEU konteyner elleçlendiği bilgisini veren DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, “Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 civarında artış var. Bu artışta aktarma yükleri etkili oldu. İhracat yüklerinde azalma sürüyor. İzmir Limanı ve Aliağa Limanları'nda elleçlenen yük Ocak-Ağustos döneminde toplam 1 milyon 600 bin TEU'ya yaklaştı. Aliağa limanlarında artış yüzde 35 oldu” diye devam etti.

Yusuf Öztürk, kruvaziyer turizmde gerçekleşen rakamlar hakkında da şu bilgileri paylaştı; “Ocak-Ağustos döneminde 749 gemi ile 1 milyon 196 bin yolcu ülkemize geldi. 30 Eylül itibariyle İzmir Limanı'na 46 gemi ve 130 bin yolcu, Egeport Kuşadası Limanı'na407 gemi ve 586 bin yolcu, Ulusoy Çeşme Limanı'na 65 gemi ve 28 bin yolcu geldi. Yunan hükümetinin adalara gelen yolculardan almayı planladığı ek vergi kruvaziyer sektöründe çeşitli endişeler yaratsa da, ülkemize yakın adaların vergi dışı tutulacağı beklentisi var. Diğer yandan Yunan adalarına seyahatlerde Ağustos ayı da canlı geçti. Şu ana kadar Kuşadası-Samos hattında yolcu sayısı 110 bini, Çeşme-Sakız hattında 150 bini geçti.”

Özel Haber

Bakmadan Geçme