İki dil bilmenin gücü: Alzheimer'ı 5 yıl geciktirebilir mi?

Alzheimer'a karşı bir çözüm, dil öğrenmekte mi saklı? İki dil bilmenin, Alzheimer başlangıcını beş yıla kadar geciktirebildiği kanıtlandı. Beyni nasıl koruyor, hangi yaşlarda etkili oluyor? Tüm detaylar haberimizde...

Alzheimer'ın başlangıcını geciktirmek için dil bilmenin önemi üzerine yapılan bir araştırma, iki dil bilen bireylerde hastalığın beş yıla kadar daha geç ortaya çıktığını ortaya koydu. Concordia Üniversitesi'nden araştırmacılar, Alzheimer'a yakalanma riski bulunan ya da hastalığın ilk aşamalarında olan kişilerin beyin yapısını inceleyerek iki dil bilmenin beyinde önemli yapısal koruma sağladığını belirtti.

HİPOKAMPÜS HACMİNİ KORUMA VE BEYİN DİRENCİ

Araştırmada, dil ve yaşlanmayla ilişkili beyin bölgelerindeki değişimleri anlamak amacıyla nörogörüntüleme teknikleri kullanıldı. Sonuçlara göre, Alzheimer hastası olan iki dil bilen bireylerin hipokampüs bölgeleri, tek dil bilenlerle kıyaslandığında belirgin ölçüde daha büyük. Hipokampüs, öğrenme ve hafıza işlevlerinden sorumlu olan ve Alzheimer hastalığında en çok etkilenen beyin bölgelerinden biridir. Araştırmanın baş yazarı doktora adayı Kristina Coulter, bu korumanın iki dil bilmenin beyne sağladığı direncin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

TEK DİL BİLENLERDE HİPOKAMPÜS ATROFİSİ

Araştırmacılar, Alzheimer hastalığı olan ve sadece bir dil bilen kişilerde hipokampüs bölgesinde belirgin atrofi (doku kaybı) belirtileri gözlemlerken, iki dil bilenlerde bu duruma rastlanmadı. Ayrıca, iki dil bilmenin sağlıklı yaşlı yetişkinlerde, bilişsel gerileme riski taşıyanlarda ve Alzheimer teşhisi konmuş bireylerde beyin yapısını koruduğu tespit edildi. Bu durum, iki dil bilmenin yaşla birlikte artan beyin küçülmesini yavaşlatabileceğini gösteriyor.

DİL ÖĞRENMENİN BEYİN SAĞLIĞINA ETKİSİ

Araştırmacılardan Natalie Phillips, birden fazla dil bilmenin beyin sağlığına olumlu etkilerini vurguladı ve bunun beyni bilişsel ve sosyal yönden aktif tutarak destekleyici rol oynadığını belirtti. Phillips, çalışmanın dil bilmenin Alzheimer hastalığından bağımsız olarak demans riskini sürekli olarak düşürme potansiyelini ortaya koyduğunu ifade etti.

GELECEK ÇALIŞMALAR VE ÇOK DİLLİLİĞİN ETKİSİ

Concordia Üniversitesi araştırmacıları, sonraki aşamalarda çok dilliliğin beyin ağları üzerinde benzer bir olumlu etki yaratıp yaratmadığını araştırmayı planlıyor.

Bakmadan Geçme