İkinci el otoda yeni dönüm cuma günü başlıyor

İkinci el otomobil alım satımında Cuma günü yeni dönem başlıyor. Araç satışlarında mağduriyeti önlemek için güvenli ödeme sistemi zorunlu olacak. Sistemin detayları haberimizde…

Oto galerilerinin ikinci el satışında kullanmak zorunda olduğu güvenli ödeme sistemi Cuma günü vatandaşlar arası alım satımda da zorunlu hale geliyor. Yılın ilk 8 ayı 6.7 milyon araç el değiştirirken, bunun yaklaşık 4.5 milyonunu otomobiller oluşturdu. Yıla durgun başlayan ikinci el araç satışları, son bir kaç aydır hareketlenmeye başladı. İkinci el araç satışları artarken, mağduriyetleri önlemek için önemli adım atıldı. Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği işbirliğiyle uygulamaya alınan Güvenli Ödeme Sistemi, 27 Eylül'den itibaren herkes için zorunlu olacak.

VATANDAŞ DA GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ KULLANACAK

Bugüne kadar ikinci el alım-satımı yapan işletmelerin, oto galerilerin satışlarında zorunlu olan sistem artık alıcıları da kapsayacak. Otomobil satışlarını güvenli hale getirmek için geliştirilen sistemle, nakit taşıma riski, sahte para kullanımı, satış bedelinin ödenmemesi gibi riskler ortadan kalkacak.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Alıcı ve satıcı önce Güvenli Ödeme Sistemi'ne dahil olan banka, elektronik para veya ödeme kuruluşu belirleyecek. Satıcı, belirledikleri kuruluşun web sayfası veya mobil uygulaması üzerinden istenilen bilgileri ve alıcının telefon numarasını girerek sisteme kayıt olacak. Sistem tarafından alıcının cep telefonuna otomatik olarak bir referans numarası gönderilecek.

Alıcı gelen referans numarası ile güvenli ödeme sistemine girecek ve istenilen bilgileri doldurarak satıcının sisteme girmiş olduğu tutarı yatıracak. Yatırılan tutar güvenli hesapta satış işlemi bitene kadar bloke edilecek. Noter huzurunda satış işleminin gerçekleşmesiyle birlikte tutar otomatik olarak satıcının hesabına aktarılacak. Satıcının sisteme girilmiş tutar hesaba yatırılmamış ise sistem otomatik olarak noterdeki işlemin yapılmasına (yani aracın satışına) engel olacak.

Sistemle ikinci el araç piyasasında güven ortamı oluşması bekleniyor. Bu sayede birçok hukuki ihtilaf engellenecek, sahtecilik ve dolandırıcılık gibi durumlara imkan verilmeyecek. Mali denetim olanağı ile vergi kaybının engellenmesi amaçlanıyor. Sistemin işleyiş ve denetimini Ticaret Bakanlığı yürütecek.

Türkiye Noterler Birliği ile protokol imzalayan banka, elektronik para veya ödeme kuruluşlarının hepsi sisteme dahil edilecek. Banka tarafından her işlem karşılığı satıcıya aktarılacak araç satış bedelinden mahsup edilmek üzere 105 lira alınacak. Ücretin 52.5 lirası işlem katılım payı olarak Türkiye Noterler Birliği'ne aktarılacak.

Alım satım işleminin gerçekleşmemesi durumunda başvuru iptal edilebilecek ve alıcı tarafından yatırılan tutar ilgili banka, elektronik para veya ödeme kuruluşu tarafından iade edilecek.

BİLGİLERDE GÜNCELLEME YAPILABİLECEK Mİ?

Başvuru oluştuktan sonra bilgilerde düzenleme yapılamayacak. Bunun için mevcut başvurunun iptal edilmesi ve yeni bir işlemin başlatılması gerekecek

Özel Haber

Bakmadan Geçme