İklim krizi ile mücadelenin formülleri konuşuldu

Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Belediyeler Buluşması’nda iklim krizinin...

TAKİP ET

Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Belediyeler Buluşması'nda iklim krizinin etkileri ve mücadele yöntemleri konuşuldu

Programa katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, 'Gördük ki afetlere ve salgınlara dirençli olmanın tek yolu, doğayla uyumlu bir yaşam sürmek ve şehirlerimizi doğasıyla uyumlu şekilde imar etmektir' dedi.

Karşıyaka Belediyesi 'Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Belediyeler Buluşması' düzenledi. Zübeyde Hanım Nikah Sarayı'ndaki programa İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP Enerji ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP İzmir milletvekilleri, CHP Parti Meclis Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, belediye başkanları ve çok sayıda yurttaş katıldı.

'Doğru olan kent odaklı mücadele'
Buluşmanın açılış konuşmasını yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, iklim krizinin artık herkesin hayatını net olarak etkilediğini belirtti. Tugay, 'Merkeziyetçi bir anlayışla bazı çalışmalar yapılıyor ama ben bunun sonuca ulaşacak bir yol olduğunu düşünmüyorum. Yerel yönetimleri, yerelde yaşanan sorunları dinleyip çözüme onları dahil etmediğiniz bir sürecin asla başarılı olması mümkün değil' dedi. İklim konusunun siyaset üstü bir konu olduğuna dikkat çeken Tugay, dünya nüfusunun yüzde 55'inin kentlerde yaşadığına bu yüzden kent odaklı bir mücadelenin daha doğru olacağını söyledi. Tugay, belediyelerin bu mücadelede daha fazla yetki sahibi olmasını ve belediyelere daha fazla kaynak verilmesi gerektiğini vurguladı.

'Şehrin benzersiz doğasını koruyarak büyütmeliyiz'
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu ise insanın gidecek başka bir yerinin olmamasına rağmen kendi yuvasını kendi elleriyle büyük bir ekolojik yıkıma sürüklediğini söyledi. Dünyanın yaşanabilir bir yer olmaktan büyük bir hızla uzaklaştığını belirten Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak şeffaf, katılımcı, insanı, gençleri, tüm canlıların yaşam haklarını önceleyen bir anlayışla hareket ettiklerini dile getirerek şöyle devam etti: 'İzmir'in güçlü ekonomisini, şehrin benzersiz doğasını koruyarak büyütmek bizim en öncelikli konularımız arasında yer alıyor. Bu nedenle, 2020'de uluslararası standartlarda iki stratejik rapor hazırladık. 2021 yılında İzmir Büyükşehir Meclisi'nde onaylanan bu raporlar Yeşil Şehir Eylem Planı ile Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planıdır. Bu planlar, İzmir'in doğaya uyumu ve iklim kriziyle mücadelemiz için yol haritamızı çizmektedir.'

'İklim biziz ve değişeceğiz'
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak sorunları ortaya koymakla kalmayarak, gereken her alanda sorumluluk aldıklarını ve almaya devam edeceklerini aktaran Özuslu, 'Doğanın şehre nüfuz edebilmesi, insanların doğaya nüfuzu, döngüsel ekonomi ve İzmir'deki kırsal alanla metropol alanı arasındaki kültürel bağlantıları güçlendirme hedefiyle yolumuza devam ediyoruz. Gördük ki, afetlere ve salgınlara dirençli olmanın tek yolu, doğayla uyumlu bir yaşam sürmek ve şehirlerimizi doğasıyla uyumlu şekilde imar etmektir. İklim değişikliğinin etkileriyle de ilk olarak şehirler yüzleşiyorlar. Uluslar konuşurken, kentler harekete geçerler. Bugün burada hep birlikte yapmaya çalıştığımız tam da budur. Doğa hem çok güçlü hem de bir o kadar kırılgan, doğayı geri kazanabiliriz, onunla barışabiliriz, çünkü başka gidecek bir yerimiz yok. İklim biziz ve değişeceğiz' dedi.

'Türkiye sulak alanlarını kaybediyor'
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan da konuşmasında dünyanın artık yaşanmaz bir yer haline geldiğini söyledi. Murat Bakan, 'Dünya yeni bir ekonomik düzene giriyor. Karbonsuz ekonomik düzen bu düzen. Avrupa Birliği 2019'da Avrupa Yeşil Mutabakatı imzaladı. Onun sonuçlarından biri sınırda karbon vergisi. Diyor ki Türkiye'ye, 'Siz düşük teknoloji ile yüksek karbon emisyonu üretiyorsunuz ve bizimle rekabet ediyorsunuz. Karbon kaçağına neden oluyorsunuz. Size karbon vergisi uygulayacağız' diyor. Halbuki biz yüksek teknoloji ile az emisyon üretiyoruz.  Türkiye karbon vergisi ile karşı karşıya kalırsa, ton başına 70 Euro. Yani 2.4  milyar Euro'luk bir yükle karşı karşıya kalacak. Bununla ilgili iktidarın bir hazırlığı var mı? Yok' diye konuştu.

'Senin bir şehrinin ortasında nükleer atık sahası var'
CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise iklim krizi dünyanın yaşadığı en önemli sıkıntılardan biri olduğuna işaret ederek yaşanan savaşa da dikkat çekerek Atatürk'ün 'Yurtta barış, dünyada barış' sözüne dikkat çekti. Avrupa'nın şuanda bir Çernobil tehlikesi ile bir kez daha karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Öztunç, ' Ciddi bir doğa katliamı yaşanıyor. Yine sessiz kalınıyor. Nükleer silahı olduğu için 'Rusya ne yapar, ne eder' diye konuşanlar, İzmir'i neden görmüyor? İzmir'in ortasında Gaziemir'de nükleer atık sahası var. Çernobil'e bakanların biraz da İzmir'e bakması gerekiyor. Senin bir şehrinin ortasında nükleer atık sahası var, ölçümler inanılmaz yükseklikte. Neden bir şey yapılmıyor?' diye konuştu.

'Dünya politikalarını güneşe göre ayarlıyor'
CHP Enerji ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın da Türkiye'de ve dünyada büyük bir iklim krizinin olduğunu belirterek, 'Sera gazı salımlarının yüzde 70'inden fazlası enerji kaynaklı. Onun için çalışmaya enerjiden başlamamız gerekiyor. Enerji politikalarımızın odağında yenilenebilir enerji ve güneş var. Yaşanabilir bir Türkiye ve dünya bırakmak için yenilenebilir enerjiyi, güneşi odağımıza koyuyoruz. Belediyelerimizi yürekten kutluyorum. Tunç başkanımı, enerji alanında yaptığı çalışmalardan ve vizyonundan dolayı tebrik ediyorum. Bu artarak devam edecek. İzmir'de karbon salınımının nasıl azaldığını zamanla göreceksiniz. Enerji kooperatiflerini Türkiye'de ilk kez uygulamaya geçiren belediyelerimiz var. 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 70'i kentlerde yaşayacak. Onun için belediye başkanlarımızın çalışmaları çok önemli' dedi.
Programda İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu da iklim krizine karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bakmadan Geçme