İlaçlarda öncelik depremzedelerde
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, depremzedelerin mağdur olmaması için ilaçların öncelikli olarak sahra eczanelerine verildiğini söyledi.
6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük depremde pek çok sağlık kuruluşu, hastane ve eczane yıkıldı. Türkiye'de var olan ilaç problemi devam etse de eczacılar depremzedelerin sorun yaşamaması için seferber oldu. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, deprem bölgelerinde eczacıların bağışları ile açılan 29 sahra eczanesine ilaçların öncelikli olarak gönderildiğini kaydetti ve uzun soluklu bir sorunun yaşanmadığını belirtti.
'DERDİMİZ İLAÇ'
Türkiye genelinde ilaç bulamama sorununun devam ettiğini dile getiren Sayılkan, 'Bazı ilaçlar geliyor ve rahat ediyoruz. Ama genel anlamı ile sorun tamamen çözüldü diyemeyiz. Şu anda özel bir durum yaşıyoruz. Biz de ilacın olmadığını gündeme getirip şımarıklık yapma derdinde değiliz. Bizim şu anda tek derdimiz bölgedeki insanlara ilaç ulaştırmak. Bundan kimse bahsetmiyor, neden olduğunu da anlamış değilim. Biliyorsunuz 29 sahra eczanesi açıldı. Bu sahra eczaneleri Türkiye'nin dört bir yanındaki eczacıların oluşturduğu kaynaklar ile açıldı. Eczacılar da oraya görev yapak gönüllü olarak gidiyor. Deprem bölgesinde insanlara verilen ilaçlar ise ücretsiz veriliyor' dedi.
'DESTEK GEREKEBİLİR'
Sayılkan, piyasadaki ilaçların öncelikli olarak deprem bölgelerine gittiğinin altını çizerek, 'Şu anda ilaçlarda öncelik deprem bölgelerinde. Kısıtlı miktarda gelen ilaçları bile önce oraya gönderiyoruz. Orada belli bir miktarda eczane açtık. 'Açtık' diyorum, çünkü biz hiçbir destek almadan bunu yaptık. İlaçları temin ettik ve insanlara ulaştırma noktasında organizasyonu sağlıyoruz. Piyasada ve depolarda bulunan ilaçlar öncelikle oraya gidiyor. Ben bölgelerde ilaç sıkıntısı ile ilgili spesifik olanlar dışında duymadım. Deprem bölgelerine yakın illerden oraya günlük olarak ihtiyaca göre ilaç sevkiyatı yapılıyor. Her gün oraya ilaç gidiyor. Biz bunu kendi kaynaklarımız ile yaptık ama bu durum çok uzun sürerse kurumların yardımı gerekebilir' diye konuştu.
'MAĞDUR ETMİYORUZ'
Deprem bölgelerinde bazı yerlerde belli başlı ilaçların bulunamadığını ama yapılan organizasyon ile bu sorunun aşıldığına dikkat çeken Sayılkan, 'Tansiyon, bazı yerlerde kan sulandırıcı ya da ağrı kesici gibi ilaçlar yok. Mesela Adıyaman'da olmayan bir ilaç Hatay'da varsa gönderiyoruz. Ya da Maraş'ta bulunamayan bir ilaç başka ilde mevcutsa hemen gönderim sağlanıyor. Depremzedeleri kesinlikle mağdur etmiyoruz' ifadelerini kullandı.
HABER: SILA ARABACIOĞLU