İngiltere'de COVID-19 vakalarında endişe verici artış: Uzmanlar uyarıyor!

COVID-19 vakaları İngiltere'de yükselişe geçti. Yeni XEC varyantının etkisiyle enfeksiyon sayıları artarken, uzmanlar daha fazla test ve aşılamaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Peki, hastaneye yatış oranlarındaki bu artış ne anlama geliyor? Uzmanlar, virüsle mücadelede neden umutsuz olduklarını söylüyor. Pandeminin psikolojik etkileri toplumda nasıl hissediliyor?Bu soruların yanıtları ve daha fazlası için okumaya devam edin!

İngiltere'de COVID-19 vakalarında belirgin bir artış yaşanıyor. Yeni XEC varyantının ortaya çıkmasıyla birlikte, uzmanlar enfeksiyonların kontrol altına alınması için daha fazla test yapılması ve aşı kampanyalarının hızlandırılması gerektiğini vurguluyor.

ARTAN HASTANEYE YATIŞ ORANLARI

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) verilerine göre, 16-22 Eylül 2024 haftasında hastaneye yatış oranı 100 bin kişide 3.71'e yükseldi. Bu oran, önceki hafta 2.56 olarak kaydedilmişti. Ayrıca, COVID testi pozitif çıkanların oranı da yüzde 9.1'den yüzde 11.8'e yükseldi.

UZMANLARDAN ELEŞTİRİLER

Imperial College London'dan Prof. Danny Altmann, mevcut yaklaşımın “virüse teslimiyet” olarak nitelendirilebileceğini belirtti. Artan hastaneye yatış oranlarına dikkat çeken Altmann, “COVID ile savaşı kaybetmeye yönelik bu kabul, alandaki uzmanlar için kafa karıştırıcı ve umutsuz bir durum” ifadelerini kullandı. Omicron alt varyantlarının mevcut bağışıklığı hızla aşabildiğine dikkat çeken Altmann, toplumun büyük bir kısmının aşılarının üzerinden aylar geçtiği için etkili koruma sağlanamadığını söyledi.

PANDEMİ İLE İLGİLİ PSİKOLOJİK ETKİLER

Swansea Üniversitesi'nden Dr. Simon Williams, COVID-19'u artık umursamayan geniş bir kesim olduğunu ifade etti. Bunun psikolojik nedenlere dayandığını ve pandeminin insanların üzerindeki olumsuz etkilerini belirtti.

YENİ XEC VARYANTI HAKKINDA BİLGİLER

Yeni XEC varyantı ilk olarak Almanya'da tespit edildi ve İngiltere'de de vakalar görülmeye başlandı. Ancak uzmanlar, bu varyantın şu an için önceki varyantlardan farklı semptomlara yol açmadığını ve ciddi bir vaka artışı yaratmadığını aktarıyor.

AŞI VE TEST UYGULAMALARI

Prof. Altmann, aşılama programlarının yaygınlaştırılması ve testlerin artırılması gerektiğini vurgularken, Dr. Williams iç mekanların havalandırılmasının öneminin yeterince göz önünde bulundurulmadığını belirtti. Ayrıca, aşılama konusunda düşük bir katılım olabileceğinden endişe ettiğini ifade etti.

COVID-19 vakalarındaki bu artış, sağlık otoritelerini ve uzmanları harekete geçirmiş durumda.
Önümüzdeki süreçte, aşılama ve test stratejilerinin nasıl şekilleneceği merakla bekleniyor.

Bakmadan Geçme