İnşaata girişmek yasak!

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi ve İnşaat Mühendisi Şeref Alpago, artçılar devam ederken bina yapmanın riskli olduğunu söyledi.

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem 11 ilde yıkıcı etkiye neden oldu. 6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem sonrası şiddetli artçılar hala devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir yılda konutların yapılacağını dile getirdi. Öte yandan dün Malatya'ya 5.6 şiddetinde deprem meydana geldi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi ve İnşaat Mühendisi Şeref Alpago artçılar devam ederken bina yapmanın riskli olduğunu söyledi ve betonda 28'inci güne kadar sallantıda kırılma ya da kılcal çatlama olabileceğini ekledi.

İEÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi ve İnşaat Mühendisi Şeref Alpago

'KILCAL ÇATLAMA'

Artçılar devam ederken bina yapmak riskli olduğunu vurgulayan Alpago, 'Ancak alınacak önlemler ışığında bunlar yapılabilir. Bu durum yeni bir konu, başımıza hiç gelmedi. Üniversiteler, meslek odaları ile bir çözüm bulabilir, çünkü mühendislik çözüm demektir. Yani bir uygulama yöntemi geliştirilerek yapılabilir ancak betonun dökülmeyi bir hikayeyi bulacak. Süre geçtikçe risk azalacak ama ortadan kalkmış olmayacak. O nedenle bir çözüm ile yapılabilir. Ama mevcut yapım sistemi ile yapılması uygun değil' dedi.

Şeref Alpago, betonun istenildiği gibi olup olmadığını 28 gün sonunda görüldüğünü kaydederek'Betonu döktükten sonra 28'inci güne kadar hala bir sallantıda risk altındasınız. Beton sallandığın da kendisini ifade edemeyeceği için kırılma ya da kılcal çatlama olabilir' diye konuştu.

İzmir Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Sinancan Öziçer

UYARMIŞTI!

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından çalışmalar devam ederken daha önce Hatay'da dün ise Malatya'da deprem meydana geldi. Depremde bazı binalar yıkılırken İzmir Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Sinancan Öziçer'in 7 Şubat'ta yaptığı açıklama akıllara geldi. Öziçer, artçıların bir buçuk yıl daha devam edebileceğini kaydederek ilk bir ay vatandaşların az ve orta hasarlı binalarına girmemesi noktasında uyarılarda bulunmuştu.

 

Haber: Sıla ARABACIOĞLU

Bakmadan Geçme