İnsanın insanı yönettiği son kuşak olabiliriz!
93. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında düzenlenen TechTalks etkinliğinde teknoloji yazarı M. Serdar Kuzuloğlu, 'Yeni Çağın Yeni Marifetleri' başlıklı konuşmasıyla İzmirlilerle buluştu.
İzmir Enternasyonal Fuarı'nda düzenlenen TechTalks etkinliğinde teknoloji yazarı M. Serdar Kuzuloğlu, İzmirlilerle buluştu. "Yeni Çağın Yeni Marifetleri" başlıklı konuşmasında Kuzuloğlu, insanın gelecekte yapay zekayı ikna etmek zorunda kalacağı bir döneme işaret etti.
“İnsanın İnsanı Yönettiği Son Kuşak Olabiliriz”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın da katıldığı söyleşide, teknoloji ve toplum arasındaki etkileşim derinlemesine ele alındı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde ve İZFAŞ ile İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ iş birliğiyle gerçekleştirilen 93. İzmir Enternasyonal Fuarı, "Teknoloji" teması ve "Zamanın Ötesine Geçiyoruz" sloganıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. Fuar kapsamında düzenlenen TechTalks'ta, teknoloji yazarı ve trend uzmanı M. Serdar Kuzuloğlu, büyük ilgi gören bir konuşma yaptı. İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde gerçekleşen etkinlikte Kuzuloğlu, değişen dünyaya dair önemli mesajlar verdi.
“Değişime Karşı Mesafeli Yaklaşıyoruz”
"Yeni Çağın Yeni Marifetleri" başlıklı sunumunda 30 yıllık gazetecilik kariyerinden örnekler paylaşan Kuzuloğlu, teknolojinin beslediği trendleri ve bu trendlerin toplum üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Kuzuloğlu, “Dünyanın nasıl değişip dönüştüğünü anlatmaya çalışıyorum. Bu teknolojik resmin içerisinde bize düşen yer nedir, hangi meziyetlerle var olmaya devam edeceğiz? Teknolojiye meraklıyız ama bir şeyler değişirken ‘Bana ne olacak?' sorusunu sormaktan geri kalmıyoruz. Değişim ve dönüşüm heyecan verici, ancak tehditlerin yarattığı endişeler daha çok aklımızı kurcalıyor” ifadelerini kullandı.
“Yapay Zekayı İkna Etmek Zorunda Kalacağız”
Konuşmasının devamında iş hayatı ve eğitim sistemine de değinen Kuzuloğlu, bu alanlarda yeterince hızlı bir değişim yaşanmadığını belirtti. “İş dünyası ve eğitim sistemi, değişen dinamiklere uyum sağlamıyor. Bu durum, büyük bir memnuniyetsizlik yaratıyor” diyen Kuzuloğlu, yapay zekanın bu sorunlara çözüm olarak sunulmaya çalışıldığını vurguladı. Ancak yapay zekaya yönelik algının çelişkili olduğunu söyleyen Kuzuloğlu, “Dil açısından baktığımızda ‘yapay' olumsuz bir kavram gibi görünse de yapay zekaya geldiğinde yüceltici bir anlam kazanıyor. Artık insanın insanı yönettiği son kuşak olabiliriz. Bundan sonra insanları değil, yapay zekayı ikna etmek zorunda kalacağız” dedi.
Dikkat Eşiği ve Zihinsel Yorgunluk Üzerine
Kuzuloğlu, teknolojinin günlük yaşam üzerindeki etkilerine de değinerek modern insanın dikkat eşiğinin hızla düştüğünü belirtti. “Bugün, modern insanın dikkat eşiği 40 saniyeye kadar indi. Zihnimiz karar verecek kadar huzurlu değil, sürekli bir meşguliyet içindeyiz. Bu kadar fazla seçeneğin olduğu dünyada, algılarımızı yönetmek gittikçe zorlaşıyor” diyen Kuzuloğlu, gelecekte algoritmaların karar verme süreçlerinde daha fazla etkili olacağına dikkat çekti.
M. Serdar Kuzuloğlu'nun teknoloji ve toplumsal değişim üzerine yaptığı bu konuşma, İzmir Enternasyonal Fuarı'nda teknolojiye olan ilgiyi bir kez daha gözler önüne serdi. TechTalks etkinliği, teknolojinin birey ve toplum üzerindeki etkilerini tartışan değerli buluşmaların bir parçası olarak fuar ziyaretçilerine önemli bir perspektif sundu.