Instagram, genç kullanıcılar için yeni gizlilik ve ebeveyn kontrolleri getiriyor

Meta, Instagram'da 18 yaş altı kullanıcılar için gizlilik ve ebeveyn kontrolleri sunmaya hazırlanıyor. Bu kullanıcılar, varsayılan ayarları yalnızca ebeveyn izniyle değiştirebilecek. 

Son dönemde sosyal medya ve oyunların çocukların ve gençlerin gizlilik ve güvenliğini tehdit ettiği tartışmaları yeniden alevlendi. Türkiye'de de benzer nedenlerle Instagram ve Roblox gibi uygulamaların engellendiğine tanık olduk.

Meta, YouTube ve Google gibi diğer platformların sunduğu ebeveyn ve gizlilik kontrollerini Instagram'a entegre etmeye hazırlanıyor. Sosyal medyanın olumsuz etkilerine yönelik artan endişeleri göz önünde bulundurarak, Meta, 18 yaş altı kullanıcılar için özel olarak geliştirilmiş gizlilik ve ebeveyn kontrolleri sunacak.

Genç Hesaplar Otomatik Olarak Tanımlanacak

Meta, tüm belirlenmiş Instagram hesaplarını otomatik olarak "Genç Hesaplar"a taşıyacak. Bu hesaplar varsayılan olarak gizli olacak ve kullanıcılar yalnızca takip ettikleri veya bağlantıda oldukları hesaplardan mesaj alabilecek ve etiketlenebilecek. Hassas içerik ayarları ise en kısıtlayıcı seviyeye getirilecek.

Ebeveyn İzni ve Kontrolü

18 yaş altı kullanıcılar, varsayılan ayarları yalnızca ebeveyn izniyle değiştirebilecek. Ebeveynler, çocuklarının etkileşimlerini izlemek ve uygulama kullanımını sınırlamak için çeşitli ayarlara sahip olacak. Yeni uygulama, ocak ayından itibaren Türkiye'de de devreye girecek.

Sosyal Medyanın Etkileri

Birçok çalışma, sosyal medya kullanımının genç kullanıcılar arasında depresyon, anksiyete ve öğrenme güçlükleri gibi sorunlarla bağlantılı olduğunu göstermektedir. Meta, TikTok ve YouTube gibi platformlarla sosyal medyanın bağımlılık yapıcı doğası hakkında açılan yüzlerce dava ile karşı karşıya.

Yasal Düzenlemeler ve Meta'nın Adımları

Geçtiğimiz yıl içinde 33 ABD eyaleti, Meta'yı platformlarının tehlikeleri hakkında kamuoyunu yanıltmakla suçlayarak dava açmıştı. Meta, Instagram uygulaması geliştirme çalışmalarına 3 yıl önce başlamış ancak güvenlik endişeleri nedeniyle bu süreci durdurmuştu. Temmuz ayında, ABD Senatosu, sosyal medya şirketlerinin çocuklar ve gençler üzerindeki etkilerinden sorumlu tutulmasını zorunlu kılacak iki çevrimiçi güvenlik yasasını ilerletti.

Bakmadan Geçme