İran’da son seçim anketi belli oldu

İranlı Öğrenciler Anket Ajansı (ISPA) tarafından 22-23 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen ankette, 4057 seçmenle yüz yüze yapılan...

İranlı Öğrenciler Anket Ajansı (ISPA) tarafından 22-23 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen ankette, 4057 seçmenle yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen verilere göre, Pezeşkiyan yüzde 24,4 oy oranıyla birinci sırada yer aldı. Onu yüzde 24 ile muhafazakar aday Said Celili takip etti. Diğer muhafazakar aday Muhammed Bakır Kalibaf ise yüzde 14,7 oy oranıyla üçüncü sıraya geriledi.

ANKET SONUÇLARI BELLİ OLDU

ISPA'nın yaptığı ankette katılımcıların yüzde 43,9'u kesin olarak sandığa gitmeyi planladıklarını belirtirken, yüzde 7,7'si büyük olasılıkla katılacaklarını ifade etti. Oy kullanmayı düşünenlerin yüzde 14,8'i henüz karar vermediğini söylerken, yüzde 5,7'si ise düşük ihtimalle sandığa gideceklerini belirtti. Ankete katılanların yüzde 27,9'u ise hiçbir şekilde oy kullanmayacaklarını açıkladı.

PEZEŞKİYAN'IN GÖRÜŞLERİ VE ÇIKIŞLARI

Mesud Pezeşkiyan, seçim öncesinde reformist kimliğiyle dikkat çekti. Televizyon münazarasında, internet sansürleri konusunda açıklamalarda bulunarak kriz zamanları dışında bu tür kısıtlamaların halka zarar verdiğini belirtti ve cumhurbaşkanı olması halinde internet yasaklarının birçoğunu kaldıracağını söyledi. Ayrıca, ülkedeki zorunlu başörtüsü uygulamasıyla ilgili olarak da 'Kadınlara zorla başörtüsü taktıramayız. Kadınlarımızın başörtüsü takma tercihleri kişisel özgürlüklerine bağlıdır' ifadelerini kullandı.

İran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik heyecan ve ilgi artarken, Mesud Pezeşkiyan'ın reformist duruşu ve açıklamaları seçmenler üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Seçim tarihi yaklaştıkça adayların ve seçmenlerin stratejileri de netleşmeye başlıyor.

HABER MERKEZİ 

 

Bakmadan Geçme