İSİG’ten acı tablo: 1803 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) yayımladığı raporda çarpıcı detaylar ortaya çıktı. Binlerce tarım işçisinin...

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) yayımladığı raporda çarpıcı detaylar ortaya çıktı. Binlerce tarım işçisinin hayatını kaybettiği belirlenen 'Tarım İşkolu İş Cinayetleri' raporunda trafik ve servis kazasında yüzde 33'lük oranla 596 işçi hayatını kaybederken ezilme ve göçükten yüzde 19 ile 344 işçi hayatını kaybetti.

Diğer sebepler arasında ise, zehirlenme, boğulma yüzde 14 ile 245 işçi, şiddete maruz kalanlarda yüzde 7 oranında 128 işçi, yıldırım düşmesi ile de yüzde 6 oranında 107 tarım işçisi hayatını kaybettiği belirlendi.

Raporda acı sonuç: Çocuklar

Raporun en çarpıcı sonucunda çocukların hayatını kaybettiği belirlendi. Çocukların henüz yaşını tamamlamadan çalıştırılması ise krizleri beraberinde getirerek 235 çocuğun hayatını kaybetmesine sebebiyet verdi.

Öte yandan iller arasında en çok hayatını kaybeden tarım işkolu çalışanlarından 82'si Konya'da yer alırken Konya'yı takip eden iller ise şöyle: Şanlıurfa: 75, Adana: 69, Manisa: 63, Sakarya: 59, Bursa 57 ve Mersin ise: 57.

'Örgütlenmeliyiz'

İSİG'in yaklaşık 10 yıllık raporun sonuçlarında erkek ve kadınların ölüm oranı da yer aldı. 346 kadın ve 1457 erkeğin hayatını kaybettiğine ilişkin eleştirilerini sunan HDP İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, 'İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin yayınladığı rapora göre son tarım sektöründe 10 yılda en az bin 803 işçi hayatını kaybetti. Tarım işçileri iş güvenliğinin olmadığı koşullarda, ağır şartlar altında çalışmak zorunda bırakılıyor. Bu duruma itiraz edenler ise işten atılmakla tehdit ediliyor. İşverenlerin iddia ettiği gibi işçiler 1-0 önde başlayamıyor hayata. İş cinayetleri işverenlerin almadığı, maliyet olarak gördüğü ufak önlemler nedeniyle her gün onlarca işçinin hayatına mal oluyor. İş cinayetlerinin önüne geçmek için örgütlenmeli ve mücadele etmeliyiz' dedi.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme