İşitme engelli kadınlara deprem sonrası sağlık eğitimi desteği

İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü ile Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremin ardından Hatay'da işitme engelli kadınlara yönelik sağlık eğitimi düzenledi.

Yaratıcı drama yöntemi kullanılarak verilen bu eğitimlerden yaklaşık 100 kadın faydalandı. Türkiye'nin tarihindeki en büyük afetlerden biri olan 6 Şubat depreminin etkilediği Hatay'daki işitme engelli kadınlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu iş birliği ile kadın sağlığı konusunda bilgilendirildi. Kadın sağlığı eğitmeni Emel Pektezel ve işaret dili tercümanı Özlem Özer'in koordinatörlüğünde gerçekleştirilen eğitimler, Türkiye Aile Planlaması Vakfı ve Türkiye Yerel STK İnsani Forumu'nun desteğiyle hayata geçirildi.

Eğitimlerde, bedenimizi tanıyalım, cinsellik, gebeliği önleyici yöntemler, kadın sağlığı sorunları, güvenli annelik ve menopoz gibi başlıklar ele alındı. Yaratıcı drama tekniği ile yapılan bu eğitimler, işitme engelli kadınların sağlık haklarına erişimini ve toplumsal eşitliği desteklemeyi hedefledi. Eğitimlerde, işitme engelli kadınların iletişim ve erişim ihtiyaçlarına uygun materyal ve yöntemler kullanılarak sürecin daha verimli geçmesi sağlandı.

Teşekkür Mesajı

Eğitimlere katılan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelli, Yaşlı ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanı ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ile Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu Başkanı Bülent Tekin, projeden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Görme engelli olan Çelebi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'a katkılarından dolayı teşekkür etti.

Deprem Bölgelerinde Yeni Buluşmalar

Proje, sadece Hatay ile sınırlı kalmayarak, depremden etkilenen Mardin, Diyarbakır ve Gaziantep'te de 85 işitme engelli vatandaşla buluştu. Bu etkinliklerde, bölgesel farklılıklar göz önüne alınarak ihtiyaçlar tespit edildi ve Hatay'da gerçekleştirilen kadın sağlığı eğitiminin yaratıcı drama yöntemiyle yaygınlaştırılması için bir ağ oluşturulması hedeflendi.

Bakmadan Geçme