İsveç’in NATO’ya katılım protokolü TBMM’de ele alınacak

TBMM Dışişleri Komisyonu’nun 16 Kasım’da yapacağı toplantıda, İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü onaylamak amacıyla bir kanun teklifi...

TBMM Dışişleri Komisyonu'nun 16 Kasım'da yapacağı toplantıda, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü onaylamak amacıyla bir kanun teklifi ele alınacak. Bu toplantıda, AKP Ankara Milletvekili Fuat Oktay'ın başkanlığında komisyon, İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili bu kanun teklifini değerlendirecek.

Kanun teklifinde, Finlandiya'nın 4 Nisan 2023'te NATO'ya katılmasının ardından Türkiye tarafından onaylanan Katılım Protokolü hatırlatılmıştır. Ayrıca, İsveç'in Üçlü Muhtıra'dan kaynaklı taahhütlerini yerine getirme durumu, Daimi Ortak Mekanizmanın 14 Haziran ve 6 Temmuz 2023 tarihlerindeki toplantılarında ele alınmış ve son olarak 10 Temmuz 2023'te Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi öncesinde gözden geçirilmiştir.

Bu son toplantıda, İsveç'in Üçlü Muhtıra'daki taahhütlerini uygulamak için bir yol haritası sunma, bakan seviyesinde ikili düzeyde bir güvenlik iş birliği mekanizması oluşturma ve Türkiye'nin AB üyelik sürecini güçlü bir şekilde destekleme konusunda taahhütte bulunduğu belirtilmiştir. İsveç'in NATO'ya üyeliğinin, Türkiye'nin ve Avrupa-Atlantik güvenliğinin gelişimine katkı sağlayacağı kanaatine varılmıştır.

Ayrıca, komisyonun toplantıda bazı uluslararası anlaşmalara ilişkin kanun tekliflerini de ele alacağı belirtilmiştir.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme