İthalat yüzde yarım arttı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Eylül ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı, 2024 Eylül ayında, dış ticaret açığının yıllık bazda yüzde 0,5 artış ile 5,122 milyar dolar olarak gerçekleştiği bilgisini verdi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın açıkladığı dış ticaret verilerine göre, 2024 Eylül ayında, dış ticaret açığı yıllık bazda yüzde 0,5 artış ile 5,122 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bolat, "Son 14 ayın 11'inde dış ticaret açığımız azalmıştır. Bu kapsamda, dış ticaret açığı üçüncü çeyrekte bir önceki yılın ayına dönemine göre yüzde 33,8 oranında azalışla 17,4 milyar dolara gerilemiştir" dedi.

Dış ticaret açığı yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,5 azalışla 87,7 milyar dolardan 60,1 milyar dolara geriledi.

Yılın 9 ayında ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,2 artışla 193 milyar dolar, ithalat yüzde 7,9 azalışla 253 milyar dolar oldu.

Bolat şu bilgileri verdi; "İhracatımızın Eylül ayında sınırlı gerilemesinin nedenlerine bakıldığında, ilk faktör geçtiğimiz yıl Eylül ayında takvim etkisinin ihracatımız üzerinde yaklaşık 1 milyar dolar negatif etki yaptığı hesaplanmaktadır. Diğer yandan varil başına brent petrol fiyatı geçtiğimiz yıl Eylül ayında ortalama 94 dolar iken, bu yıl Eylül ayında 75 dolar seviyesine yakın seyretmiştir. Nitekim söz konusu fiyat düşüşü enerji ihracatımıza yansımış olup, Eylül ayında enerji ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,1 oranında düşüş, 713 milyon dolar azalışla 982 milyon dolara gerilemiştir. Enerji ihracatındaki düşüşe ek olarak altın ihracatındaki dalgalanmalar da ihracatımız üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmuştur. Eylül ayında işlenmemiş altın ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 65,9 oranında düşüşle 188,3 milyon dolara gerilemiştir. Altın ve enerji hariç ihracatımız ise zayıf dış talep ve negatif takvim etkisine rağmen güçlü seyrini koruyarak Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 oranında artışla 20,8 milyar dolar olmuştur."

Bakmadan Geçme