'İyi hekim hastayı hastalıklardan korur'

10-16 Nisan Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle Kardiyoloji doktoru Prof. Dr. İstemihan Tengiz kalp hastalıklarının neden meydana...

TAKİP ET

10-16 Nisan Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle Kardiyoloji doktoru Prof. Dr. İstemihan Tengiz kalp hastalıklarının neden meydana geldiğini ve söz konusu hastalıklardan nasıl korunulması gerektiğini aktardı. Prof. Dr. Tengiz,  kalp ve damar hastalıklarının risk faktörlerinin tansiyon, diyabet, kolestrol, genetik rahatsızlıklar ve sigara kullanımı olduğunu ifade etti.

kucukmenderes.com.tr internet sitesinden Aydeniz Çalık'ın haberine göre,  bireylerin kolestrolü yüksek bir beslenme şekli varsa damar sertliğine neden olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tengiz, 'Meslek hayatının yoğunluğu ve öğrenci hayatının hareketsiz yaşam biçiminden dolayı insanlar, hazır yemek alışkanlığına itildi. Öncelikle yeme alışkanlığımızı değiştirmemiz gerekiyor. Mesela yemeklerde zeytinyağı kullanımı çok önemli. Ülkemiz coğrafi yönden şanslı bir bölge. Bu sayede zeytinyağına kolayca ulaşabiliyoruz. Akdeniz mutfağı yemekleri yememiz kalp sağlığımız için faydalı' diye konuştu.

'ERKEKLERİN KALP HASTALIĞI RİSKLİ YÜKSEK'

Kadınlarda östrojen hormonunun menopoz dönemine kadar kalp ve damar hastalıklarını koruma özelliği olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tengiz, 'Menopoz döneminde bu riskler kadın ve erkek için eşitleniyor. Ayrıca erkeklerde sigara kullanım oranının daha fazla olması nedeniyle kalp hastalığı riskinin kadınlara oranla daha yüksek' dedi.

Kalp hastalıklardan korunma yollarının toplumun hastalıklar konusunda bilinçlenmesi ve her hastanın diyet alışkanlığını gözden geçirmesi ile mümkün olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Tengiz, 'Hiper tansiyonun yaşlanmanın kaçınılmaz sonucu olabilir. İyi hekim sadece hastayı tedavi etmez aynı zamanda hastayı hastalıktan korur'' şeklinde konuştu.

 

(Y.K.)

Bakmadan Geçme