İYİ Parti İzmir'den kadın cinayetlerine tepki: İrade lazım

'Kadına yönelik şiddet önlemez değildir' diyen İY Parti İzmir İl Başkanı Ülkü Doğan, 'Ancak o irade AK Parti'de yok' dedi.

İYİ Parti İzmir İl Başkanı Ülkü Doğan ve İl Kadın, Aile ve Sosyal Hizmetler Başkanı Filiz Çuhadaroğlu, son dönemde artan kadın cinayetleri ile ilgili İYİ Parti İzmir İl Binası'nda basın açıklaması düzenledi.

Açıklamada ilk olarak söz alan İl Kadın, Aile ve Sosyal Hizmetler Başkanı Filiz Çuhadaroğlu, Türkiye'de son 10 günde 15 kadın, 2024 yılı boyunca ise 311 kadın katledildiğini belirterek, psikolojik sorunların kadına yönelik şiddetin tek sorumlusu gibi gösterilmeye çalışıldığını vurguladı. Yargı sisteminin kadın cinayetlerinde adaletin sağlanmasında büyük bir zafiyet gösterdiğini belirten Çuhadaroğlu, “Haksız tahrik ve iyi hal indirimleri, cinayetleri adeta teşvik eden bir hal almıştır. Erkek katiller, mahkeme salonlarında mağdurları bir kez daha öldürmektedir. Son dönemde alınan kararlar, bu yargı pratiğinin ülkemizdeki şiddet kültürünü beslediğini açıkça ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

"AK PARTİ ZİHNİYETİ BUDUR"

Kendisi de bir avukat olan İYİ Parti İzmir İl Başkanı Ülkü Doğan ise, yargının caydırıcı cezai yaptırımlar uygulamadığını belirterek, mevcut iktidarın politikalarını eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da içinde olduğu AK Parti yönetimlerinin kadınlara yönelik söylemlerini hatırlatan Doğan, “AK Parti anlayışına göre kadın evinde oturması gereken, erkeğin iradesine tabi eksik bir canlıdır. Hal böyle olunca da kadına yönelik tüm şiddet olaylarını görmezden geliyor hatta kadını suçlayabiliyorlar” dedi.

Doğan, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde AK Parti Bayraklı Meclis Üyesi Latif Aydemir'in “Öldürenler kadar ölenler de suçludur” sözlerine de “AK Parti zihniyeti budur” diyerek tepki gösterdi.

DİYANETE TEPKİ

Doğan, “Sizlerle bu cuma günü yaşadığımız bir vakıayı anlatsam sanırım meramımı daha iyi anlatmış olacağım. Bir cenazeye katılmak amacı ile ismini vermeyeceğim. Cuma namazına müteakip kaldırılacak cenaze nedeni ile cami avlusunda beklerken Cami imamının cemaate vaazını dinleme fırsatı da bulduk. Konu kadına yönelik şiddet idi ki aslında camilerimizde bu konunun konuşuluyor olmasından dolayı da son derece memnun oldum. Ancak sonrasında duyduklarımız hepimizin kanını dondurdu. İmamımız cemaatine, son dönemde yaşanan bu şiddet olayları nedeni ile "Kız Çocuklarına edep ve hayayı öğretmelerini tavsiye ediyordu” ve hatta diyordu ki; “kızlarımız öyle giyiniyor ki ben yakınlarımın kızlarına bakamıyorum haya ediyorum. “Bu erkeğin mutlak üstünlüğüne inanan anlayışına söyleyecek tek bir söz var” ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na seslenen Doğan, “Müslümanlığın dinler arasında en insancıl en eşitlikçi din olduğu tartışılmazdır. Ayrıca yine hem Peygamberimizin (SAS) sünnetleri hem Dinimizin emirlerini göstermektedir ki İslam dini Kadına saygıyı emretmekte şiddeti yasaklamaktadır. Sayın Ali Erbaş, camilerimizde kadına yönelik şiddet ile mücadele konusunda verilen vaazlarda cemaate, erkek çocuklarına kadına saygı duymayı, kadın ile erkeğin eşit yaratıldığını velhasıl şiddete uğrayanı değil şiddeti göstereni eğitmesi gerektiğini anlatmalarını söyleyiniz” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme