İZENERJİ'den iş bırakma çağrısına yanıt​​​​​​​

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraklerinden İZENERJİ AŞ, Genel-İş Sendikası'nın iş bırakma çağrısına yanıt verdi! Peki, sendikanın talebi neden gündeme geldi? Çalışanların hakları ne durumda? İZENERJİ, ödemelerin zamanında yapıldığını neden savunuyor? 14 Ekim tarihindeki iş bırakma çağrısının arkasında yatan sebepler neler? İZENERJİ'nin açıklamaları ve sendika ile ilgili merak edilenler bu haberde!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraklerinden İZENERJİ AŞ, Genel İş Sendikası'nın belediyede örgütlü çalışanlara yönelik yaptığı iş bırakma çağrısına resmi bir açıklama ile karşılık verdi. Sendika, ikramiye ödemelerinin erkene çekilerek ücretlerle birlikte yapılmasını talep ederek işyerlerinde iş bırakma eylemi düzenlemeyi planladığını duyurdu.

İZENERJİ'nin açıklamasında, “Genel-iş Sendikası'nın iş bırakma çağrısı haksız, dayanaksız ve kanun dışıdır” ifadeleri yer aldı. Şirket, yürürlükteki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) uyarınca çalışanların ücretlerinin her ayın 7'sinde ödenmekte olduğunu belirtti. 2024 yılına ait ücret ödemelerinin tarihlerini de aktaran İZENERJİ, bu tarihlerde çalışanların ödenmemiş bir ücret alacaklarının bulunmadığını vurguladı.

Ayrıca, yürürlükteki toplu sözleşme gereği çalışanlara yıllık 112 yevmiye tutarında ikramiye ödenmesi kararlaştırıldığına dikkat çekildi. İZENERJİ, ikramiye ödemelerinin de iki ayda bir, ayın son çalışma günü yapıldığını belirtirken, Ekim ayı ikramiye ödemenin 31 Ekim'de gerçekleştirileceğini duyurdu. Şirketin, 2024 yılı içinde Haziran ayında Kurban Bayramı öncesinde ikramiye ödemelerini erkene çektiği de ifade edildi.

İZENERJİ, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 34. maddesine atıfta bulunarak, çalışanların ücret alacaklarının 14 Ekim 2024 tarihi itibarıyla mevcut olmadığını kaydetti. Ayrıca, kanunun 25/II-h bendi gereği, işçilerin görevlerini yerine getirmemeleri durumunda işverene haklı fesih hakkı tanındığını hatırlattı.

Son olarak, İZENERJİ, çalışanlarına, sendikanın iş bırakma çağrısına uymamaları ve görevlerini zamanında yerine getirmeleri konusunda uyarıda bulundu. Şirket, aksi takdirde yasal işlemlerin uygulanabileceği konusunda personeli bilgilendirdi.

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi

Bakmadan Geçme