İZFAŞ'ın Fuarlar Lansmanı'na katılan Soyer: Gelecek dönem için güzel hayallerimiz var

Serdar Yılmaz/YENİ İZMİR- Fuar sayısını 5 yılda 15'ten 43'e yükselten Fuar İzmir'in gelecek yıllara yönelik organizasyonları...

Serdar Yılmaz/YENİ İZMİR- Fuar sayısını 5 yılda 15'ten 43'e yükselten Fuar İzmir'in gelecek yıllara yönelik organizasyonları ve planları, İZFAŞ'ın düzenlediği 'Fuarlar Lansmanı Toplantısı'nda anlatıldı.

Lansmanda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 100 yıllık çınar olarak tanımladığı İktisat Kongresi ile birlikte Milli Numune Sergisi'ne de İzmir'in ev sahipliği yaptığını ve ilk fuarcılığın o döneme dayandığını belirterek, 92'ncisi kutlanacak İEF'nin de bunun devamı niteliğinde olduğunu ifade etti. Fuarın, Atatürk'ün mirası olduğunu ve İzmir'in barış, demokrasi kenti olmasında taşıyıcı bir kolon görevi üstlendiğini dile getiren Soyer, fuarları daha da ileri taşımayı hedeflediklerini kaydetti.

2024'te doğaltaş, turizm, tekstil, optik, botanik fuarları ve 85 ülkeden 7 bin çocuğun katılacağı Robot Olimpiyatları Finali'ne Fuar İzmir'in ev sahipliği yapacağını bildiren Soyer, 'Dünya ticaretinin, teknolojinin, kültürün ve sanatın kalbi bir kez daha İzmir'de atacak. Ülkemizin en modern ve en büyük fuar alanı Fuar İzmir'de… Dünyaya yön veren fikirler, gelişmeler, yenilikler İzmir'den dünyaya yayılacak. Dünyanın her yerinden milyonlarca insan, yeni değerler ve gelişmeler de İzmir'e akacak. İzmir'in refahını büyütmeye devam edeceğiz, Türkiye ihracatını büyütmeye devam edeceğiz. Giderek derinleşen ekonomik krizin, umutlarımızın üzerine bir kara bulut gibi çökmesine izin vermeyeceğiz. Fuarlarımızla üretimi bırakma noktasına gelen küçük üreticimizin alın terine katma değer kazandırmaya devam edeceğiz, can çekişen esnaflarımıza can suyu olmaya devam edeceğiz, tüccarlarımıza nefes aldırmaya devam edeceğiz. 85 milyon vatandaşımıza, Türkiye'ye umut olmaya devam edeceğiz. Bir yandan kendimizle yarışacağız, bir yandan da fuar kentleriyle rekabet etmeye devam edeceğiz. Buna gücümüz yeter. Bu şehirde Türkiye'nin başka yerinde olmayan, el ele, omuz omuza vererek daha iyisini yapmaya imkan veren birlikte iş yapma kültürü var. Siyasi görüş farklılıklarının ötesinde ortak menfaatlerinizin farkındayız. Bu kıymetli iklimin çok daha fazlasını yapmamıza imkan verdiğini biliyorum' dedi.

Fuarcılıkta iyi bir noktaya gelindiğini fakat bunun yeterli olmadığını, büyümek mecburiyetinin bulunduğunu ifade eden Soyer, 'Başarıları insanları rehavete sürükleyebiliyor. En büyük tehdit o. Biz başarının, konforun, hikayenin çok daha ileriye gitmesini sağlayamazsak geriye düşeriz. Hedefimiz hep daha büyük olmak zorunda' diye konuştu.

Soyer yöneltilen sorulara verdiği cevaplarda, başkanlık için gelecek döneme ilişkin güzel hayallerinin olduğunu belirtti. Fuara ulaşımın da raylı sistemle yapılacağını aktaran Soyer, '756 milyon Avro'luk Buca Metrosu, İzmir tarihinin en büyük yatırımıydı. Yatırımın yeni rekoru 2,1 milyar Avro'luk metrosu, havalimanı, fuar ve Manisa çıkışını birbirine bağlayacak Karabağlar metrosu yatırımının ilk adımları tamamlandı, sondajlar yapıldı' ifadesini kullandı.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener de fuarların bölge ekonomisine katkılarını Almanya'yı örnek vererek gösterdi, İzmir'in konumu, modern fuar merkezi ve yüksek standartlarda fuarcılık hizmetiyle öne çıktığını söyledi. Türkiye'de yılda 400 fuar düzenlendiğine vurgu yaparak, aynı zamanda aynı içerikte fuarların organize edildiğini ifade eden Özgener, 'Fuarlar birbirlerine rakip olmamalı, güç, destek veren nitelikte olmalı' diyerek, fuar organizasyonu yapanlara çağrıda bulundu. Özgener ayrıca, İZTO'nun üyelerine fuar destek miktarını 80 milyon liraya çıkarmak için konuyu oda meclisine taşıyacaklarını ifade etti.

EBSO Başkan Yardımcısı Metin Akdaş, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yalçın Ata da lansmanda konuşma yaptı. Etkinliği Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi ve Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya da takip etti.

İZFAŞ Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, Fuar İzmir'in 5 yılda aldığı yola ve gelecek yıl organizasyonlarına yönelik sunum gerçekleştirdi. 2019'dan bu yana fuar sayısının 15'ten 43'e, süresinin 64 günden 178'e, katılımcının 4205'ten 9800'e, ziyaretçi sayısının ise 1 milyon 630 binden 4 milyon 650 bine çıktığını ifade eden Alıcı, gelecek yıl yeni fuarları da bünyelerine katacaklarını bildirdi. Alıcı, 'Yılın 350 günü, bayram tatilleri dışında her gün çok ciddi bir hareket var Fuar İzmir'de. İzmir'in, Türkiye'nin ihracatının büyümesi için buna gayret ediyoruz. Artık kabımıza sığamıyoruz. Yeni alanlarımız oluncaya kadar yeni fuarlar üretemiyoruz. Bütün takvimimiz dolu. Bu deneyimimizi ve sektörlerimizi yurt dışındaki fuar alanlarında, protokol imzaladığımız yerlere taşımayı arzu ediyoruz. Bunun için yurt dışı fuar düzenleme belgesine başvurduk. Ticaret Bakanlığı'mız eğer 31 Aralık'a kadar bu belgeyi onaylarsa 2024 yılından itibaren yurt dışında fuar düzenleme yetki belgemiz olacak ve yapabileceğiz' ifadelerini kullandı.

 

Bakmadan Geçme