İzmir'de 2.5 milyonluk vurgun: Ortağı sahte diploma ile dolandırdı!
İzmir'de motosiklet bayisi işleten İlker Aydemir, ortağının sahte diploması ve usulsüz işlemleri nedeniyle 2.5 milyon TL vergi cezası ödemek zorunda kaldı. Peki, D.A.'nın yaptığı sahtecilik nasıl ortaya çıktı? Yedek parça ofisi nasıl boşaltıldı? Aydemir, yaşadığı milyonluk zararın ardından adaletin yerini bulmasını istiyor. Detaylar haberimizde...
İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde motosiklet bayisi işleten İlker Aydemir, yıllarca güvenerek birlikte çalıştığı ortağının, mali müşavir diplomasının sahte olduğunu ve usulsüz işlemler yaptığını anladı. Bu durum, Aydemir'i büyük bir maddi zarara uğratırken, yaklaşık 2.5 milyon TL tutarında vergi cezası ödemek zorunda kalmasına neden oldu.
'PARAYI ŞAHSİ HESABINA ALDIĞINI FARK ETTİM'
Aydemir, 20 yıllık arkadaşı ve aynı zamanda ortağı olarak işe aldığı D.A.'nın, şirket adına düzenlediği faturaları, kişisel bilgilerini ve iletişim bilgilerini kullanarak kendi adına kesmeye başladığını fark etti. Başlangıçta basit bir hata gibi görünen durum, faturaların ve satışların düzenli bir şekilde manipüle edilmesiyle daha da karmaşık hale geldi. Bu süreçte, D.A.'nın motosiklet bayisindeki usulsüzlükleri gizlediği ve şirket bilgilerini değiştirdiği ortaya çıktı. Aydemir, 'Ben yurt dışında olduğum esnada D.A.'nın bana ait e-imza mali bölümünü kullanıp, şirket bilgilerini değiştirip şirketimden fatura kestiğini fark ettim. Banka hesabıma para gelmediği için bir karışıklık olduğunu anladım. Ben de yurt dışından acil dönüş yaptım. Döndüğümde faturaları kontrol ettiğimde D.A.'nın maalesef fatura bilgilerindeki 'kişisel bilgileri, mail adresi, telefon numarasını' değiştirerek parayı şahsi hesabına aldığını ve benim şirketimden fatura kestiğini fark ettim. Hemen 112'ye başvurdum ve ifade verdim. Bir gün sonra D.A., H.G. ve kocası K.A., dükkanıma gelip benim iş yerimde bulunan e-imzamı, mali mührümü çalarak ve giderken de yedek parça ofisimi boşaltarak olay yerini terk etmişler. Kendilerine aradığım zaman numaralarına ulaşamadım. Adli sürecimiz başladı. Davamız devam ediyor' dedi.
'ELİNDEKİ DİPLOMA SAHTEYMİŞ'
Aydemir'in yurt dışında olduğu bir sırada, iş yerindeki yedek parça ofisinin boşaltıldığı ve güvenlik kameralarında D.A. ve iki kişinin malzeme çaldığı görülerek, bu usulsüzlük ortaya çıktı. Ayrıca, Aydemir, D.A.'nın mali müşavir diplomasının sahte olduğunu öğrenerek bir başka şok yaşadı. İleriye dönük yapılan incelemelerde, D.A.'nın, şirketten usulsüzce motor sattığı ve sahte faturalar kestiği de tespit edildi. Bu olay, Aydemir'i yalnızca maddi zarara uğratmakla kalmayıp, aynı zamanda vergi cezası yükümlülüğüyle karşı karşıya bıraktı. Aydemir, 'Elindeki diploma sahteymiş. Ben bunu sonradan öğrendim. Kamera cihazlarına kadar alıp götürdüğünü fark ettim. Bundan sonra işe çalışan ya da ortak alırken mutlaka odalara kayıt bilgilerini sorulmasını talep ediyorum. Daha fazla insanın canı yanmasın, gerekli kişilerin bulunmasını, gerekli cezalarını almasını istiyorum' diye konuştu.
'ADALETİN YERİNİ BULMASINI İSTİYORUM'
Olayın ardından İlker Aydemir, D.A.'nın kendisini çeşitli yollarla tehdit ettiğini iddia etti. Aydemir, 'Bana, 'Çalışanının hesabına para aldığım gerekçesiyle maliyeden, sigortasını yapmadığım için de SGK'dan' aralıklı olarak cezalar gelmeye başladı. Fakat D.A. karakoldaki ifadesinde 'Biz İlker Aydemir ile yüzde 50 kar ortağıydık ve ortaklığımı ispat edeceğim' diye beyanda bulunmuş. Fakat SGK'ya da 'Ben SGK'lı çalışanım, 10 aydır sigortamı yapmıyor ve 10 aydır hiçbir şekilde maaş almadım' diye beyan etti. Farklı beyanlarda bulunduğu için mali müfettişlere ve SGK'ya dilekçe verdim. Ağır cezalar yedim. Bir an önce adaletin yerini bulmasını talep ediyorum 'şeklinde açıklamalarda bulundu. Sürecin ardından vergi ve sigorta cezaları geldiğini ve çeşitli sıkıntılar yaşadığını belirten Aydemir, adaletin bir an önce yerini bulmasını talep etti. D.A.'nın ifadesinde, kendisini iş ortağı olarak gösterdiğini ve SGK'ya farklı, mali müfettişlere ise başka beyanlarda bulunduğu tespit edildi.
'BİLGİLER DİREKT ONUN MAİL ADRESİNE DÜŞÜYOR'
Aydemir, iş yerinde bulunan 9 motosikletin kaybolduğunu fark ettiğinde, D.A.'nın sahte fatura kesip bu motorları internet üzerinden satmaya çalıştığını öne sürdü. Aydemir, 'Şirket bilgilerini değiştirdiği için fatura bilgileri direkt onun mail adresine düşüyor. Benim, onu takip etme şansım yok. Ancak bilgisayardan stok kaydından sonra belli oluyor. Model numaraları, motorlar, sayım her gün aynı ama şase numaraları farklı. Şase numaralarını kontrol ettikten sonra bu kadar motorun çalındığını fark ettim' diyerek, durumun ciddiyetini vurguladı.
'GÜVENİYORDUM'
Aydemir, D.A.'yı uzun yıllardır tanıdığı ve güvendiği için ortağı olarak işe aldığını, ancak bu güvenin kötüye kullanıldığını belirtti. D.A.'nın mali müşavirlik diplomasına da güvenerek ona önemli görevler verdiğini, ancak sonradan tüm bu dolandırıcılık faaliyetlerinin ortaya çıkmasıyla büyük bir hayal kırıklığına uğradığını ifade eden Aydemir, 'Kendisi daha önce de aynı sektörde çalıştığı için ben de güvenerek işe aldım. Kendisini mali müşavir olarak bildiğim için de güveniyordum. İşe alırken de ortak olarak aldık. İş yerini beraber kurduk. Ben de sürekli yurt dışında olduğum için iş takibim biraz daha zor. Güven esaslı olduğu için 'Zaten kar ortağım, niye çalsın?' diye düşündüm' ifadelerini kullandı.