İzmir'de büyük deprem senaryosu: Tatbikatla hazırlıklar test edildi

İçişleri Bakanlığı'nın 2024 tatbikatlar programı kapsamında gerçekleştirilen büyük ölçekli deprem tatbikatında İzmir'in afet müdahale kapasitesi sınandı. Peki, bu tatbikat ne gibi senaryolar içeriyordu? İzmir'in hangi ilçeleri tatbikata katıldı ve bu süreçte elde edilen deneyimler neler? Afet yönetimi konusunda İzmir'in hazırlığı ne kadar güçlü? Bu ve daha fazlası, tatbikatın detaylarında...

İçişleri Bakanlığı'nın 2024 tatbikatlar programı çerçevesinde, Aydın merkezli 7 büyüklüğündeki deprem senaryosuna dayanan masabaşı ve saha tatbikatı, İzmir'de gerçekleştirildi. Tatbikata İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban'ın yönetiminde, çeşitli kamu ve özel sektör paydaşları katıldı.
Tatbikat, Ege Bölgesi'nde meydana gelebilecek bir deprem durumunda Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde müdahale hazırlıklarının gözden geçirilmesi ve ilçe AFAD merkezlerinin afet yönetimi süreçlerine katkısını amaçlıyor. Ayrıca, tatbikatta Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinden edinilen tecrübeler de dikkate alındı. Vali Elban, "Tatbikat sırasında 8 ilçemizin AFAD merkezleri faaliyete geçirildi ve 23 afet grubuyla birlikte fiili saha tatbikatı gerçekleştirdik," dedi.

İLGİLİ KURUMLAR VE STK'LAR GÖREV ALDI

Tatbikat sırasında İzmir İl Afet Müdahale Planı'na dahil olan Bayındır, Beydağ, Kiraz, Menderes, Ödemiş, Selçuk, Tire ve Torbalı ilçelerinin AFAD merkezleri de etkin bir şekilde yer aldı. Tatbikata destek veren diğer iller arasında Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Kırıkkale, Tekirdağ ve Uşak yer aldı. Bu illerin AFAD müdürlükleri ve çeşitli afet grupları tatbikatta aktif rol aldı.
Vali Elban, tatbikatın tüm paydaşların görev ve sorumluluklarına bağlı kalarak yürütüldüğünü belirterek, AFAD akrediteli sivil toplum kuruluşlarının da tatbikata katıldığını vurguladı. "Afetlere karşı sürekli güncel ve hazırlıklı olmalıyız," diyen Elban, bu tür tatbikatların önemini vurgulayarak, İzmir'in deprem açısından yüksek risk grubunda bulunduğunu hatırlattı.

TATBİKATIN AMACI VE HEDEFLERİ

Tatbikatın amacı, İzmir'deki kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ve uyum içinde çalışarak afet müdahale planlarına sadık kalmalarını sağlamak. Vali Elban, "Afetleri yaşamadan gerekli tüm tedbirleri alarak, başta can kayıpları olmak üzere, maddi ve manevi tüm kayıpları en aza indirebileceğimizi biliyoruz," dedi.

İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Nazif Ekinci, tatbikatın amaç, kapsam ve hedefleri hakkında Vali Elban ve İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyelerine bir sunum yaptı. Vali Elban, tatbikat esnasında video konferans aracılığıyla 8 ilçenin Afet Yönetim Merkezi'ndeki kaymakamlara ve saha personeline bağlanarak, tatbikata dair bilgi aldı.

Bu tatbikat, İzmir'deki afet yönetim kapasitesinin güçlendirilmesi ve toplumsal bilinç oluşturulması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Basın Bülteni

Bakmadan Geçme