İzmir'de Kemeraltı'nın geleceği

İzmir'in tarihi Kemeraltı bölgesinde düzenlenen panellerde, geçmişin izlerini yaşatmak ve geleceği şekillendirmek için neler yapılıyor? Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, 'Kemeraltı'nın korunması sadece geçmişe sahip çıkmak değil, geleceği de güvence altına almak demek,' diyor. Peki, bu projeler neler? Kemeraltı'nın tarihi yapıları hangi risklerle karşı karşıya? Etkinlikte öne çıkan diğer detaylar neler? Bu soruların yanıtları ve daha fazlası haberimizde...

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Kemeraltı bölgesinin tarih, ticaret, kültür ve turizm konularını ele almak üzere düzenlenen "İzmir Tarihi Liman Kenti Panelleri" etkinliğinde konuştu. Mutlu, Kemeraltı'nın korunmasını geçmişe sahip çıkmanın yanı sıra geleceği şekillendirmek olarak gördüklerini belirtti.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve UNESCO İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlik, Kemeraltı'nın günümüzdeki canlı mirasını tartışmak amacıyla İzmir İktisat Kongre Merkezi'nde düzenlendi. İki gün sürecek olan panelin açılışına, İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Sadık Doğruer, İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanı Abdülaziz Ediz, akademisyenler ve çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

KEMERALTI'NIN ÖNEMİ VE KORUNMASI

Başkan Mutlu, Kemeraltı'nın İzmir'in kalbinde yer alan, tarih boyunca birçok kültürün izlerini taşıyan önemli bir merkez olduğunu vurgulayarak, "İzmir, 8.500 yıllık tarihiyle bu çalışmaları hak eden bir şehir. Önümüzdeki süreçte Konak'ın tüm tarihi envanterine sahip çıkacak ve bunları hayata dahil edeceğiz. Kemeraltı'nın korunmasını, geçmişe sahip çıkmanın yanı sıra geleceği şekillendirmek olarak görüyoruz. Tarihi dokuyu yaşatmayı ve bu değerleri tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz" dedi.

Ayrıca, Kemeraltı'ndaki tarihi yapıların yangın riskine karşı Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile yeni bir protokol imzalanacağını ve her bir yapının tesisat açısından kontrol edileceğini belirtti. Başkan Mutlu, "Mutluluk Kahvesi ve Oyun Evi gibi mekanlarla Kemeraltı'nı görünür kılmak ve canlandırmak istiyoruz" diye ekledi.

‘'KEMERALTI İÇİN DÖNÜM NOKTASI''

İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu, Kemeraltı için kritik bir dönüm noktasında olunduğunu ifade ederek, "Kemeraltı'nda şu süreçte bir şey yapmazsak geç kalmış oluruz. Bu noktada yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının el birliğiyle çalışmaları gerekiyor" dedi. Çorumluoğlu, yerel idarelerin Kemeraltı'na gösterdiği ilginin projeleri başarıya götüreceğine inandığını belirtti.

TURİZM MÜDÜRÜ DOĞRUER KONUŞTU

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Sadık Doğruer, etkinliği düzenleyen tüm paydaşlara teşekkür ederek, "İzmir tarihi bir kent; Bergama ve Efes'ten sonra İzmir Tarihi Liman Kenti'nin adaylığını hep birlikte pozitif sonuçlandırmak için tüm paydaşlarımızla iş birliği yapmaya hazırız" dedi.

UNESCO VE KÜLTÜREL MİRAS

İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanı Abdülaziz Ediz, İzmir'in Akdeniz havzasındaki etkili konumuyla doğu ve batı arasında bir köprü görevi üstlendiğini vurguladı. Ediz, "Bu çok katmanlı kültürel miras alanının korunması için çeşitli çalışmalar devam etmektedir" dedi.

AKADEMİK KATKI

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, üniversitenin kültürel mirasın korunması konusunda ciddi çalışmalar yaptığını belirtti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu da Kemeraltı'nın korunarak geleceğe taşınmasına yönelik çabaların süreceğini söyledi.

İzmir Tarihi Liman Kenti Panelleri, Kemeraltı'nın tarihi, kültürel ve ticari potansiyelini artırmayı hedefleyen önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Katılımcılar, bu tür etkinliklerin Kemeraltı'nın korunmasına ve tanıtımına önemli katkılar sağlayacağına inanıyor.

Kaynak: Konak Belediyesi

Bakmadan Geçme