İzmir'de kentsel dönüşüm krizi: Yurttaştan 'ağır hasar' çağrısı
İzmir Buca'daki Ufuk Mahallesi 'Sosyal Konutlar' sakinleri, binalarındaki ağır hasar nedeniyle kentsel dönüşüm talep ediyor. Başkan Görkem Duman'ın seçim öncesi verdiği sözleri hatırlatan mahalle sakinleri, projede bir adım atılmamasından şikayetçi. Evlerinde çatlaklar ve güvenlik riski bulunan vatandaşlar, dönüşüm sürecinin bir an önce başlatılmasını istiyor.
İzmir'in Buca ilçesindeki Ufuk Mahallesi'nde, yaklaşık 40 yıldır yaşayan vatandaşlar, ağır hasar kaydı bulunan binalarındaki tehlike ile karşı karşıya. Sosyal Konutlar sitesindeki yaklaşık 400 dairede yaşayan vatandaşlar, Belediye Başkanı Görkem Duman'dan verdikleri sözlerin yerine getirilmesini istiyor.
TAPULARINDA 'AĞIR HASAR' KAYDI BULUNUYOR
Buca'nın Ufuk Mahallesi'nde bulunan ve zamanla ağır hasar gören binalarda, vatandaşlar gün geçtikçe artan çatlaklar ve risk altında yaşamaya devam ediyor. Mahalle sakinleri, tapularında 'ağır hasar' kaydı bulunan dairelerinin kentsel dönüşümle yeniden inşa edilmesini talep ediyor. 2023 yılında yaklaşık 100 konut sahibi, Buca Belediyesi'ne dönüşüm için imza vermişti, ancak süreç bir türlü ilerlemedi.
'KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN YAPILACAĞI SÖZÜNÜ VERDİ'
Mahalle sakinlerinden Yetkin Bilgen, kentsel dönüşüm sürecinin önceden başladığını ancak Buca Belediye Başkanının değişmesinin ardından hiçbir ilerleme kaydedilmediğini belirtti. Eski Başkan Erhan Kılıç'ın, tüm prosedürlerin tamamlandığını ve kentsel dönüşüm için imza atmalarını istediklerini ifade eden Bilgen, yeni Başkan Görkem Duman'ın da seçim sürecinde projeye sahip çıkacağına dair söz verdiğini hatırlattı. Ancak aradan geçen 9 ayda, bu sözlerin yerine getirilmediğini ve mahalle sakinlerinin hala muhatap bulamadığını dile getiren Bilgen, 'Buradaki binalar 40 yıllık. Belediye sürekli karşımızda bir engel teşkil etti. 'Burayı biz yapacağız' dediler ama yıllarca bizi beklettiler. İmar planı değişikliği olmadı. Yaklaşık bir yıl önce, eski Belediye Başkanımız Erhan Kılıç bütün prosedürlerin bittiğini, son aşamaya gelindiğini bize söyledi imza istedi. Belediyenin bu işe garantör olacağını anlattı. İmzaları belediyenin şirketine vereceğimizi, belediyenin de bu işi yetkili bir firmaya verip onlara yaptıracağını, kentsel dönüşümün yapılacağı sözünü verdi. Bizler de topluca imza verdik fakat belediye başkanının değişmesinden sonra proje olduğu gibi kaldı. Dolayısıyla bir anlaşma yapamadık. Sonrasında mevcut başkanımız Görkem Duman Bey gelip bize 'Ben bu işin mimarıyım. Bu işi ben yapacağım, seçimden sonra ilk işimiz bu. Buraya görevliler atayacağız ve bu işi yapacağız' diye söz verdi. Biz bu sözlerin tutulmasını istiyoruz. Evlerimizin tamamı ağır hasarlı. Evlerimiz yıkılmadan, yenisinin yapılmasını istiyoruz. Seçim üzerinden 9 ay geçti. Karşımızda hiçbir muhatap yok. Bizi kimse duymuyor' şeklinde konuştu.
EVLERİNDE KORKUYLA YAŞIYORLAR
Mahalle sakinleri, binalarında oluşan çatlaklar ve riskler nedeniyle sürekli bir korku içinde yaşıyor. Mine Koluçelik, evlerinin her tarafında çatlaklar olduğunu ve her an bir deprem riski bulunduğunu ifade ederek, bu durumun artık dayanılmaz hale geldiğini söyledi.
'DEPREM OLMUŞ OLSA EVLERİMİZ YIKILACAK'
Şerife Koçak, evlerinde sürekli bir dökülme ve kırılma olduğunu, her an canlarının tehlikede olduğunu belirterek, kentsel dönüşümün bir an önce yapılmasını istedi. Evlerinin durumunun her geçen gün kötüleştiğini anlatan Şerife Koçak, binaların sağlam olmaması nedeniyle depreme dayanıklı olmadığını dile getirdi. Koçak, 'Her yer kırılıyor, dökülüyor ve kırıklar, çatlaklar var. Olumlu bir şey yok, hep beklemekteyiz. Ne olacağını bilmiyoruz ama evlerimiz büyük bir hasarda. Deprem olmuş olsa evlerimiz yıkılacak. Bunun hesabını kim verecek? Her an canımız tehlikede. Yapılacaksa yapılsın, yıkılacaksa yıkılsın. Sağlam şekilde oturalım evimizde. Kafamızı sokacak bir yer versinler bize' diyerek, Buca Belediye Başkanından evlerini güvenli bir şekilde yenilemesi için bir adım atılmasını talep etti.
'BİNALARIN YENİLENMESİNİ İSTİYORUZ'
Sosyal Konutlar sitesinde yaşayan vatandaşlar, kentsel dönüşüm için verdikleri imzaların 31 Aralık 2024'te geçerliliğini kaybedeceğini belirtiyor. Bu nedenle, yetkililerden sürecin hızlandırılmasını ve dönüşümün bir an önce başlamasını istiyorlar. Ufuk Özaydınlı, 'Buraya imar verilmiyor. İmar verilmediği için müteahhitler de yapmaya yanaşmıyor. Evlerimiz başımıza yıkılmadan bu binaların yenilenmesini istiyoruz. Mağduruz. Evlerimize yıkılacak ümidiyle bir şey de yaptıramıyoruz. Doğal gazımız yok. Çocuğumuz sobalı odada oturuyor. Binaların bir çoğu çatlak. Başımıza yıkıldı yıkılacak. Binaların altında kalmak istemiyoruz. 'Yılbaşından önce imzalar tamamlanacak' dediler. 31 Aralık'a kadar vekaletin süresi de doluyor. Bunun da yenilenmesi gerekecek. Kimse de yanaşmıyor. Bilgilendirme de yapılmıyor' diyerek tepkisini dile getirdi.