İzmir'de ulaşımda çığır açacak ihale tamamlandı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, raylı sistem ağını güçlendirmek için gerçekleştirdiği ihale ile kent içi ulaşımda devrim niteliğinde bir adım attı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent içi ulaşımda raylı sistem ağını güçlendirmek amacıyla Konak, Karşıyaka ve Çiğli tramvay hatlarında kullanılmak üzere 22 elektrikli tramvay aracı alımı için ihale düzenledi. İhalede, araçların yerli üretim olmasına yönelik yüzde 60 yerlilik şartı arandı. Bu uygulama ile yerli malı teklif eden isteklilere, ihalenin tamamında yüzde 15 fiyat avantajı sağlanacak.

İhaleye iki firma katıldı

Kültürpark 2 No'lu Hol'de gerçekleştirilen ihaleye iki firma teklif verdi. Çin merkezli CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd, 3 milyar 576 milyon 565 bin 513 liralık bir teklif sunarken, yerli firma Bozankaya Otomotiv Makine İmalat İthalat ve İhracat AŞ ise 3 milyar 960 milyon lira teklif etti. İhale komisyonu, teklifleri detaylı bir şekilde değerlendirerek kazanan firmayı belirleyecek. Sözleşme imzalandıktan sonra ilk iki aracın 20 ay içinde teslim edilmesi planlanıyor. Toplam 22 aracın ise 26 ay içinde teslim edilmesi hedefleniyor.

Yeşil finansman ile çevre dostu projelere destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu projeye finansman sağlamak için ING Almanya ile iş birliği yaptı. Bu finansman, ICIEC (İslami Yatırım Sigortası ve İhracat Kredi Kuruluşu) garantisi altında gerçekleşecek. Yeni tramvay araçlarının alımında uygulanacak kredi anlaşmasının "yeşil finansman" olması dikkat çekiyor. Yeşil finansman, doğaya dost ve çevreye faydalı projelere yönelik finansman türlerini kapsıyor.

Tramvay hatları genişliyor

2017 yılında hizmete giren 8,8 kilometrelik Karşıyaka ve 2018'de devreye alınan 12,8 kilometrelik Konak hatları ile İzmir'deki tramvay hatlarının uzunluğu toplamda 33,6 kilometreye ulaştı. Çiğli Tramvayı'nın devreye girmesiyle birlikte, şehir içi ulaşımda raylı sistemler önemli bir yer edinmiş oldu. Yeni alınacak tramvaylar ile birlikte, bu hatlarda hizmet veren tramvay aracı sayısının 60'a çıkması bekleniyor.

Bakmadan Geçme