İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde insan hakları ve ayrımcılıkla mücadele dersi
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Hukuk Fakültesi 2024-2025 Öğretim Yılı Açılış Dersi'nde ayrımcılıkla mücadelede uygulanan yaptırımlara dair önemli bilgiler paylaştı.
Prof. Dr. Kılıç, cinsiyet, medeni hal ve dini inanç temelinde yapılan ayrımcılığın tespit edilmesi halinde 145 bin TL'ye varan idari para cezaları uygulanabildiğini belirterek ayrımcılıkla mücadelenin toplum için önemini vurguladı. İEÜ Konferans Salonu'nda gerçekleşen açılış dersine Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevilay Uzunallı, Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Veli Özer Özbek, akademisyenler ve çok sayıda hukuk öğrencisi katıldı. TİHEK Başkanı Prof. Dr. Kılıç, "İnsan Haklarının Kurumsallaşması: Ulusal İnsan Hakları Kurumları" başlıklı sunumunda, TİHEK'in ayrımcılık temelli insan hakları ihlallerini önlemek amacıyla nasıl çalıştığını örneklerle açıkladı.
AYRIMCILIK İDDİASINA BİREYSEL BAŞVURU
Prof. Dr. Kılıç, ayrımcılık temelli başvuruların TİHEK'e yapılabileceğini hatırlatarak, kurumun bireysel başvuruları kabul ettiğini ve her bir başvurunun ayrıntılı olarak değerlendirildiğini belirtti. “Kanun çerçevesinde 15 ayrımcılık temeli öngörülüyor. Örneğin; Balçova'da ev kiralamak isteyen bir öğrenci veya bekâr bir birey, ev sahibi tarafından medeni hali nedeniyle reddediliyorsa bu durum ayrımcılık ihlali olarak değerlendiriliyor. Medeni hale dayalı ayrımcılık ihlal sayılır ve kurumumuz bu konuda başvuruları kabul ediyor” dedi.
SOSYAL MEDYA YAZIŞMALARI DELİL OLUR
Prof. Dr. Kılıç, ayrımcılık ihlallerinin ispatı konusunda çeşitli dijital kanıtların da kullanılabileceğini ifade etti. Sosyal medya ve WhatsApp yazışmalarının delil olarak değerlendirilebileceğini belirten Kılıç, ayrımcılık mağdurlarının bu tür iletişim kanallarını delil sunarak ihlali ispatlayabileceğini söyledi. Kılıç, “Örneğin bir restoranda kişiye servet temelinde ‘Senin buraya paran yetmez' gibi ayrımcı bir muamele yapılırsa, sosyal medya veya yazışmalardaki ifadeler delil sayılabiliyor” diyerek, kurumun bu tür delilleri değerlendirdiğini aktardı.
TÜRKİYE'DE AYRICALIKLI BİR KONUM
TİHEK'in ayrımcılık ihlalleri karşısında idari para cezası yetkisine sahip olmasının dünya genelinde yalnızca birkaç ülkede uygulandığını belirten Prof. Dr. Kılıç, 2024 yılı itibarıyla Türkiye'de bu cezanın üst sınırının 145 bin TL olduğunu ifade etti. Bu yaptırımların her yıl değerleme oranına göre değişiklik gösterdiğini belirten Kılıç, “Bu alandaki maddi yaptırım uygulamaları, yalnızca birkaç ülkede var ve Türkiye de bunlardan biri” dedi.
AÇILIŞ DERSİNE TEŞEKKÜR
İEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevilay Uzunallı, açılış dersinde öğrencilere insan hakları ve hukukun önemi üzerine bir bakış açısı sundukları için Prof. Dr. Muharrem Kılıç'a teşekkür ederek kendisine çiçek ve plaket takdim etti. Prof. Dr. Uzunallı, Hukuk Fakültesi olarak insan hakları alanında yetkin isimleri öğrencilerle buluşturma geleneğini sürdüreceklerini vurguladı.
Kaynak: İzmir Ekonomi Üniversitesi