İzmir'i zirveden izlemek istemez misiniz?

Hem doğada zaman geçirmek hem de yeryüzüne binlerce metre yüksekten bakmak istiyorsanız, işte adresler:

Ekim ayıyla birlikte İzmir'de doğa sporları mevsimi de açıldı. Doğa sarıdan kahverengiye, maviden yeşilin her tonuna tüm renkleriyle yazın sönen cazibesine yeniden kavuştu. Sıcaklıkların bittiği ama kışın da en soğuk halini henüz göstermediği şu günlerde doğa yürüyüşleriyle zirvelere çıkın. İzmir'e yakın ve sıkça çıkılan 9 zirve bulunuyor. Bunların 5'ine Kemalpaşa yönünden ulaşabiliyorsunuz. Orman yollarından yürüyerek ulaşabileceğiniz İzmir'in zirveleri;

BEHZAT TEPESİ
Hemen hemen deniz seviyesinden başlayıp, 740 metre yüksekliğe çıkacağınız bu rotaya Balçova Termal Otel'den başlayabilirsiniz. Otel bahçesinden Terapi Ormanı'nın girişine ulaşıyorsunuz. İsterseniz patika yoldan çıkıp, isterseniz orman içinden ağaçların arasından ilerleyebilirsiniz. Orman alanından yürürseniz, ağaç ve bitkilerin farklı güzelliklerini keşfetme, taşların arasından ince ince akan suyun şırıltısını ve kuş seslerini dinleme fırsatı bulabilirsiniz. Bu mevsimde Behzat'ın mantarları da yolunuzda sıralanmış olacaklar. Manastır harabelerinde dinlenme molası verebilirsiniz. Zira sonrasında parkur biraz dikleşiyor. Nihayet 740 metre sonra Behzat Tepesi'ne ulaştığınızda göz alabildiğine İzmir manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Bu manzaraya karşı kahvenizi yudumlamak için küçük bir termos almayı unutmayın.

BOZDAĞ
Ödemiş ilçesinde yer alan Bozdağ, 2159 metre ile Honaz Dağı ve Murat Dağından sonra Ege Bölgesi'nin en yüksek 3. tepesi. 1.150 metrede, dağın zirvesine en yakın yerleşim olan Bozdağ Beldesi'ne, İzmir'den iki ayrı yol izlenerek ulaşılabilir. Zirve faaliyetine Bozdağ köy merkezinden başlarsanız 1035 metre irtifa alıyorsunuz. Mermeroluk mevkiinden başlarsanız 823 metre irtifa çıkıyorsunuz. Her mevsim çıkılabilecek Bozdağ'da her yıl Şubat ayında Dağcılık Festivali düzenleniyor. Kışın karlı zeminde yürümeye hazırlıklı olmak gerekiyor. Sert kış rüzgarları da zorlayabilir. Şansınız varsa ve sise denk gelmezseniz uçsuz bucaksız manzaranın seyrine doyum olmuyor. Ödemiş'in büyük ziyaretçi çeken Gölcük'ünü bir de Bozdağ'dan izleyin. Kışın giderseniz Bozdağ'da bulunan kayak merkezi tesislerinden de yararlanabilirsiniz.

ÇATALKAYA
İzmir'in her yerinden görülebilen yan yana iki tepeli dağ mitolojiye de konu olmuş. Heybetli görünümü ve bozulmamış doğal güzellikleri bünyesinde barındıran, Kızıldağlar (Mastousia) antik dönemden itibaren İzmir'e gelen seyyahların ilk dikkatini çeken yer olmuş. Kavacık Köyü'nün kuzey kesiminde Narlıdere ile sınır çizgisinde bulunan ve halk arasında yan yana yükselen ve uzaktan bakıldığında bir çatalı andıran silüetinden dolayı “Çatalkaya” olarak adlandırılan bu muhteşem dağ ilk çağlardan itibaren İzmir'in simgesi haline gelmiş ve seyyahlar tarafından “ikiz kardeş”, “iki erkek kardeş” ismi ile de adlandırılmış. Üzerinde yangın gözetleme kulesi de olan tepelerden biri genellikle dağcıların çıktığı rotada. Toplam yüksekliği 1.100. Narlıdere sırtlarından 500 metre yükseltiden yürümeye başlanıyor. Rota hep orman içinden ilerliyor. Çam ağırlıklı ağaçlarda yuvalanan kuşların mükemmel senfonisi size eşlik ediyor. Sürekli yükselerek 14 kilometrede tamamlandığı için dağcılar için zorlu bir rota olarak tanımlanabilir. Ancak, gözetleme kulesine ulaştığınızda İzmir'in belki de en iyi izlenebilecek yerde olduğunuzu anlıyorsunuz.

DEDEDAĞI
Kemalpaşa İlçesi Bağyurdu kasabasında bulunan Dededağı 1350 metre yüksekliğe sahip. Bağyurdu kasabasından dağın zirvesine yürüyüş yaklaşık 19 kilometre sürüyor. Köy kahvesinde yapacağınız kahvaltıdan sonra kasabanın da sokaklarından dağa doğru başladığınız yürüyüşte doğa kadar keçi sürüleri de size eşlik edecek.

GELİNDAĞI
Kemalpaşa'nın Vişneli Köyü'nden ulaşılabilen Gelindağı da dik çıkışları nedeniyle zorlu rotalardan biri. Vişneli köyünden zirveye çıkış yüksekliği 230 metre. Dağcılar kondisyonlarına göre bu rotada iki çıkış hedefi belirliyorlar. Biri 14 kilometrelik yürüyüşle 900 metrede tamamlanıyor. Diğeri 19 kilometrelik yürüyüşle 1517 metrede tamamlanıyor. Vişneli köyünden başlayan yürüyüş, Beşoluk çeşmesi rotasından tamamlanıyor. Zirveden manzara ise çam ormanları eşliğinde Kemalpaşa.

KEÇİ KALESİ
12. yüzyılda manastır olarak kullanıldığı bilinen kale kompleksi tarihte Rahip Lazarus'un öğretisinin merkezi olarak biliniyor. Bu manastırdan yetişen üç ayrı rahibin patrik seviyesine yükseldiği bilinir. Kale mevcut haliyle 13.yy Laskarisler dönemine tarihlenir.Selçuk Belevi'nin karşısında yaklaşık 435 metrede antik adı Galesion olarak geçen Alaman Dağı'nda yer alan kale hem efsaneleriyle, hem arkeolojik değeriyle hem de doğa severlerin yürüyüş rotası olarak ilgi çekiyor. Kaleye çıkış rotası Belevi'nin karşısından başlıyor. Dağcılar için kolay bir rota. Rotanın bir bölümü taş patika yoldan oluşuyor. Zaman zaman koyun sürüleri ve atlar yolunuza çıkıyor. Zirvedeyken muhteşem Küçük Menderes Ovası'ndan yeşilin tonlarını zevkle izleyebilirsiniz. Belevi'den Selçuk'a her yer ayaklarınızın altında. Özellikle Selçuk'un meyve bahçelerini ve bağlarını görebilirsiniz.

MAHMUT DAĞI
Kemalpaşa güzergahından çıkılan bir zirve de Mahmut Dağı. Kemalpaşa'nın Dereköy'ünden başlanıyor. Mahmut Dağı'nın zirve yüksekliği 1403 metre. Başlangıç yüksekliği 302 metre. Toplam 1119 metrelik irtifa yaklaşık 18 kilometrede alınıyor. Dereköy'den orman yolu izlenerek Mahmut Dağı'na çıkabilirsiniz. Zaman zaman orman içinden zaman zaman yangın patikalarını kullanarak çıkabilirsiniz. Ekim ve Nisan Mahmut dağı zirve faaliyeti için en iyi dönem. Kış aylarından kar sıkıntı yaratabilir. Tırmanış kayasında mola verebilirsiniz. Orman geçişlerinde ağaçların arasında kendinize yol açarken yaralanma tehlikesine karşı dikkatli olmakta fayda var. Mahmut Dağı zor parkur olarak kabul edilebilecek zorlukta.

NİF DAĞI
Kemalpaşa ilçesinin eski adı olan Nif'e sahip ve bir tarafı Kemalpaşa bir tarafı Buca olan dağa çıkış için genellikle Buca'nın Kaynaklar Köyü başlangıç yeri olarak kullanılıyor. Nif dağının zirvesi 1510 metre yüksekliğe sahip. İsterseniz Kemalpaşa'nın Vişneli Köyü'nden de çıkış imkanı var. Her iki rotada da orman içinden keyifli bir manzara eşliğinde çıkabilirsiniz. Eğer Aralık ayına kalırsanız zirve yüksek ihtimalle sisli olacağı için manzara izleme şansınız fazla olmaz. O yüzden Ekim ya da Nisan ayı en iyi tercih olacaktır. Nif Dağı kolay rotalardan olduğu için motocross ya da dağ koşusu için de tercih edilebilecek bir güzergah. Zirve faaliyetini Nif Dağı'nın en yüksek noktasındaki yangın gözetleme kulesinde sonlandırabilirsiniz. Yine aynı rota üzerinden inişe geçebilirsiniz.

SPİL DAĞI
Manisa ve Manisa Tarzanı ile özdeşleşen Spil Dağı, kış aylarında en çok rağbet edilen zirve rotalarından biri. Özellikle de kar yağdığında pek çok dağcılık kulübü ve turizm firması Spil Dağı rotası için etkinlik planlıyor. Her ne kadar Manisa'ya ait görünse de Spil'in en keyifli ve kolay rotası Kemalpaşa'nın Sütçüler Kasabası'ndan başlıyor. Sütçüler'de kahvaltı edip, Beşpınar köyünden Spil'in zirvesine doğru yürüyüşe geçebilirsiniz. Spil Milli Parkı Çampınar Mevkii'nde bulunan tesislerde mola verebilirsiniz. 1517 metrelik zirve için 931 metre irtifa alıp, 14,5 km yürümeniz gerekiyor. Yürüyüş yolunuzda yılkı atları da size eşlik ediyor. Sürüler halinde koştuklarını görebilirsiniz. Şansınız varsa bembeyaz kar manzarası ve karlar altındaki çamların seyrine de doyamazsınız. Zirvede ise Kemalpaşa'dan Manisa'ya, Turgutlu'ya eşsiz bin manzara sizi bekliyor olacak.

Bakmadan Geçme