“İzmir ihracat fazlası veren bir il”

DemetGürgen/yeniizmir.com Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın, 485 bin Euro bütçeli AB projesi 'Sektörel Mükemmeliyet Merkezi' Çınarlı Mesleki...

TAKİP ET

DemetGürgen/yeniizmir.com Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın, 485 bin Euro bütçeli AB projesi 'Sektörel Mükemmeliyet Merkezi' Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi içinde açılışı yapıldı. Açılış öncesinde Ege Bölgesi Sanayi Odası (ESBO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 100 büyük sanayi kuruluşunun değerlendirmesini basın mensupları ile yaptığı toplantıda yaptı.

2022 yılını tüm dünyada ekonomik olarak zor zamanlar geçirildiğini dile getiren Ege Bölgesi Sanayi Odası (ESBO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ' Önceki yıllar da böyleydi bu yıl da aynı şekilde ilerleyecek. Eskisi gibi rahat bir geçim durumu olmayacak. Tüm dünyada yüksek enflasyon var. Alım gücü gittikçe aşağı düşüyor. Sanayi de bu durumdan etkileniyor. Dış kaynak yavaşladı. Bunun sebebi sistemde belirsiz para girişi olması. Yurt dışından gelen kaynak döviz için çok önemli ve geçen sene bu kaynak sağlanmadı. Türk lirası kur karşısında çok değer kaybetti. Küresel olumsuzluklara rağmen bir büyüme yaşandı. Bu göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir durumdur. Ekonomide iyileşme yaşanması için sürdürülebilir olunması çok mühimdir. Çünkü İşsizlik oranının düşmesi de bu sürdürülebilirlik ile orantılı' diye konuştu. Hedefin dışarıdaki yatırımcıları ülkeye çekmek olduğunu aktaran Yorgancılar, 'Bu hedefin yükselmesi için SDS rakamlarının düşmesi gerekiyor. Mehmet Şimşek ile beraber bu puanın düşeceğinden şüphem yok' dedi.

'2001 yılında da bir kriz daha yaşamıştık'

Üreticinin neden zam yaptığını belirten Yorgancılar, ' ÜFE arttı, elektrik arttı, doğalgaz arttı, dolar arttı, sanayi girdileri arttı ve hammadde maliyetleri de artıca gelen zamlar kaçınılmaz oldu. Ekonomi programı sonrasında bu rakamların düşeceğine inanıyoruz. 2001 yılında bir kriz daha yaşamıştık. Günümüzle karşılaştırıldığında durum şimdikinden çok vahimdi. Birçok şirket ve banka batmıştı ama şuan o kadar büyük bir yıkım yok. O yıllara oranla toparlamak daha olası. Enflasyon düşürüldüğü zaman bu faiz artışları da düşecektir. Hedef belli olduktan sonra enflasyonu düşeceğini öngörmek mümkün. Durumun düzeltilmesi için bazı avantajlar var ve bu avantajların kaçırılmaması gerekiyor. İzmir ekonomik krize rağmen ihracat fazlası veren bir il. İzmir sanayi konusunda geride kalmadı ve yükselişini de sürdürüyor. Bu projelerde Üretim satışı yüzde 148, net satış yüzde 151, diğer satış ise yüzde 182. Genel olarak İzmir'e bakıldığında bir çok sektör öne çıkıyor. Mermer, çelik bu sektörlere örnek olarak verilebilir. İzmir'in sanayide ihracat arttı ithalat azaldı. İzmir-İstanbul otoyolu, yurt dışına uçuşlar, İzmir'de bulunan limanlar ve dış ticaret trafiğinin artması bu durumun yükselmesinde önemli etkenler. İstanbul'un aksine İzmir'de yabancılar çalışmaya geldiklerinde çocuklarını yollayacakları okullar bulunuyor. Bu durum da yabancı çalışanların İzmir'e yönelmesine sebep oluyor ve iç dolaşımdaki para artışını etkiliyor' şeklinde konuştu.

Yorgancılar'ın konuşmasının devamı şu şekilde:

Neredeyse her firma borç ile iş yapar. Borçsuz firma olmaz. Parayla iş yapılır önemli olan borçla iş yapmak ve bu işten kar etmek. Bu borçlanmayı avantajlı hale getirmek mümkün yeter ki ölü yatırım yapılmasın ve bu borçlanma sonucunda borcun ciroya oranı önemlidir. Yüzde 30 üstündeki borçlar tehlike çanı çalar. Önemli olan borcu yönetebilmek. Şirketlerin döviz girdisi yoksa firmaların döviz bazında borçlanmaması en doğru karardır. Devreden KDV yükü için öz kaynak sunulmalı ve hafifletilmesini bekliyoruz. Pandemide Türk sanayi ürünlerine talep arttı bu da üretimi ve ihracatı arttırdı. Ben pandemide komşudan alışveriş yapmayı öğrendim. Yani yakınlarda bulunan ülkeler birbiri ile alışveriş yaptı. Bu dönemde de önemli ölçüde kar edildi . Her kıtada bir savaş var. Ortadoğu bölgesinde bu savaş daha fazla. Ortadoğu yapısı itibariyle hep bir savaş halindeydi. Bu savaşın sebebi ise şüphesiz ekonomi.
İkinci yarıda ekonomimizde beklentimiz: Merkez bankası açıklaması sonrasında büyümede yavaşlama, istihdam artışının gerilemesi, enflasyonun temmuz sonrasında artışa geçmesi, bütçe açığının rekor seviyede yükselmesi.
Şuan İzmir'de yakaladığımız başarının sebebi Organize sanayi bölgeleridir. Fakat bir problem var. Bu problem sanayi için yer olmaması. Otomotiv sektörü, mermer sektörü, madenciler , atık dönüşüm, gıdacılar yer istiyor. Bize bu yerler sağlanırsa üretim yaparız ve olumlu yönde dönüşü olur.

Bakmadan Geçme