İzmir'in palmiyeleri sahipsiz mi kaldı?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki palmiye ağaçlarını kırmızı palmiye böceklerinden korumak için 1000 adet sismik sensör alımı için yeniden ihaleye çıktı.
Palmiye ağaçlarını içten kemirerek yok eden kırmızı palmiye böceğini tespit etmek için kullanılan sismik sensör sistemi, Tunç Soyer döneminde Türkiye'de ilk kez İzmir'de hayata geçmişti. Başta Kültürpark olmak üzere İzmir'in pek çok bölgesinde bulunan palmiye ağaçlarını zararlı böceklerden korumak isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, sismik sensör sayısını artırmak için harekete geçti.
2 AYDA 2. İHALE
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 5 Ağustos 2024 tarihinde açtığı ihale, kimsenin teklif vermemesi nedeniyle iptal edildi. İptal edilen ihalenin ardından çalışmalarını düzenleyen büyükşehir belediyesi ise zaman kaybetmeden 2. kez ihaleye çıktı.
24 Ekimde gerçekleşecek ihaleye göre;
Alınan 750 adet sismik sensör, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin belirlediği yerelere montajlanarak kullanıma hazır hale getirilecek. Kalan 250 adet ve veri toplama istasyonu ise Kültürpark'taki İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağaçlandırma Şube Müdürlüğü'ne teslim edilecek.
EKAP'tan yayımlanan ihale ilanınında ise ihale bedelinin yer almaması dikkat çekiyor.
SİSMİK SENSÖR NE İŞE YARIYOR?
Kapak şeklinde turuncu renkteki ileri derecede hassas olan bu sensörler, böceğin ağacın içerisini kemirmeye başladığı anda oluşturduğu mikro titreşimleri alıcılarla uyduya, uydudan da cep telefonlarına yolluyor. Uyarının ardından hangi ağaçta gastalık belirtisi varsa o ağacı kırmızıya boyayarak işaret veriyor. İlaçlama ve temizleme çalışmasının ardından bu sistem, sensör bu kez ağacı yeşile boyayarak sorunun ortadan kalktığını gösteriyor.