İzmir Körfezi için acil eylem planı devreye giriyor!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Bakan Murat Kurum, 'Eylül ayına kadar acil eylem planını ortaya koyacağız' dedi.

Yaşanan balık ölümleri ve kötü koku problemi nedeniyle Türkiye gündemini meşgul eden İzmir Körfezi için, ‘İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu Toplantısı' düzenlendi

Düzenlenen toplantıya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Levent Yıldır, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan ve bilim kurulu üyeleri katıldı.

“KURUMLARIN SORUMLULUKLARI NET BİR ŞEKİLDE TARİF EDİLECEK”

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından açıklamalarda bulunan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Körfezi'nin kurtarılması için acil eylem planının eylül ayının sonuna kadar devreye sokulacağını belirterek, “İzmir Körfezi'nde amonyak değerinin artması ve oksijen seviyesinin düşmesi maalesef canlı yaşamını tehdit eder hale gelmiştir. Nitekim burada balıkların ölümü, hem İzmir gündemine hem de Türkiye gündemine İzmir Körfezi'ni taşınmıştır. Bu duruma ilişkin alınması gereken tedbirleri, yapılması gereken işlere ilişkin kurulumuz hep birlikte istişare yapmış ve yapılacak işlere ilişkin kanunun, yönetmeliğin tarif ettiği şekliyle Eylül ayı sonuna kadar acil eylem planını ortaya koyacağız. Bu eylem planında ilgili kurumların sorumlulukları net bir şekilde tarif edilecek. Ve bu sorumluluklar çerçevesinde de yapılması gereken projeler inşallah hızlı bir şekilde hayata geçirilecektir” dedi.

“BUGÜNE KADAR YAPILAN PROJELER 2010'DAN BERİ HAYAT GEÇİRİLMEYEN PROJELER”

Körfezin kaderine terk edilmemesi ve acil eylem planı sürecinin takibi için an be an çalışacaklarına dikkat çeken Bakan Kurum, “İlgili tüm kuruluşlarımızla, kurumlarımızla birlikte bu süreci takip eden, yol gösteren, olma görevimizi yürütmeye devam edeceğimizi açıkça söylüyorum. İzmir Körfezi'nin bu manada kaderine terk edilmesine müsaade etmeyeceğiz, ettirmeyeceğiz. Sorunlarla ilgili her türlü süreci anbean takip ettik. Yapılması noktasında irademizi net bir şekilde ortaya koymaya devam edeceğiz. Bu manada çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıya katılan tüm paydaşlarımızla birlikte öncelikle İzmir Körfezi'nin yeniden halihazırının alınması ki bugüne kadar yapılan projeler ta 2010'da beri konuşulan, hayata geçirilemeyen projeler. Dolayısıyla o gün için elli milyon metreküp dip çamuru hesabının bile bugün farklı bir durumda olduğunu düşünüyoruz. Burada yapılması gereken organik tarıma kadar yine atık ve yağmur suyunun ayrıştırılmasına ilişkin hızlı çözümlerin ortaya konması, buradaki sirkülasyon kanalı veya navigasyon kanalına ilişkin tarama faaliyetlerinin bir an önce ilgili kurumlarca büyükşehir belediyesince ve varsa Ulaştırma Bakanlığınca yapılması için bilim insanlarımız çalışacaklar” diye konuştu.

ÇİĞLİ ARTIMA TESİSİ'NİN KAPASİTESİ YÜKSELTİLECEK

Bakan Kurum açıklamalarını şu sözlerle bitirdi:

Çiğli Arıtma Tesisi'nin kapasitesi altı yüz beş bin metreküp. Yeni etabın tamamlanmasına ilişkin büyükşehir belediyesine bu etabı tamamlanması noktasında hızlanmasını söyledik. Burada dördüncü etap dışında yeni etapların yapılmasına yönelik adımların atılması gerektiğini de bugünden yine ilgili belediyemize hatırlatmış olduk. İnşallah bu kapsamda çalışmalar yapılacak ve bilim insanlarımızın görüşleri ve fikirleri doğrultusunda bu çalışmaları hep birlikte ortaya koyacağız.”

Özel Haber

Bakmadan Geçme