İzmir, turizmde Antalya ve İstanbul'un gölgesinde kaldı!

İzmir turizminin Antalya ve İstanbul'un çok gerisinde kaldığını söyleyen İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 2024 yılında İzmir'e gelen turist sayısının Antalya ve İstanbul'a gelen turist sayısından 13'te 1'inden az olduğunu söyledi.

İzQ İnovasyon Merkezi'nde gerçekleşen İzmir Ticaret Borsası (İTB) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer yönetiminde gerçekleştirildi.

Toplantıda İzmir'in kadın belediye başkanları; Karabağlar Belediye Başkanı Helil İnay Kınay, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı, Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Kınık Belediye Başkanı Sema Bodur, Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli ve ekonomist Soli Özel de yer aldı.

"İZMİR'E GELEN TURİST SAYISI ANTALYA VE İSTANBUL'UN 13'TE 1'İNDEN AZ"

Toplantıda konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir'in değerini yeterince bilmediklerini belirterek, "İzmir'i hak ettiği noktaya taşıyabildik mi” diye soracak olursak; bu sorulara yürekten bir “Evet” diyebilmemiz de pek mümkün değil. Bakın; bir ucunda Bergama, diğer ucunda muhteşem Efes Antik kentine sahip olan; kıyı şeridi uzunluğu 464 kilometreyi bulan; yılda 300 gün güneş alan, denizi, termal kaynakları, üzümü, inciri, zeytini, enginarı ve kendine has lezzetli otları ile herkesi büyüleyen İzmir'e bu yılın ilk 7 ayında gelen turist sayısı 913 bin 699 kişi. Bu sayı, aynı dönemde Antalya veya İstanbul'u ziyaret edenlerin 13'te 1'inden az” diye konuştu.

"İZMİR'İ BİR ÇEKİM MERKEZİ HALİNE GETİREMEDİK"

Turizm alanında dünyadaki örneklere değinen Kestelli, İzmir'i de fark yaratarak bir çekim merkezi haline getirmek gerektiğini vurguladı. Kestelli, "Londra, o bildiğimiz dönme dolapların çok daha büyüğünü getirip kentin kalbinde inşa etti. Daha sonra dünya üzerindeki pek çok kent benzerlerini yaptı ama hiçbiri “London Eye”; yani “Londra'nın Gözü” kadar etki yapmadı. Gelinen noktada her yıl 3,5 milyon turist çekiyor bu görkemli dönme dolap... İzmir'e bir yılda gelen turist sayısının iki katından fazla. Milyonlarca insan, görkemli havai fişek gösterisi için Avustralya'nın Sydney kentine akın ediyor her yılbaşı gecesi. Noel döneminde, Fransa'nın Lyon kentinde gerçekleştirilen Işık Festivali çok kısa sürede 300 bine yakın turisti ağırlıyor. İspanya'nın Bunol kasabasında her yıl düzenlenen ve insanların birbirlerine domates fırlattığı La Tomatina Festivali için sadece bu yıl 51 ülkeden 25 bine yakın insan bölgeye akın etti. Bunol'un nüfusu sadece 9 bin. Aslında İzmir de bu alanda kendine bir kulvar yaratmıştı. İlki 2013 yılında, sadece 300 kişinin katılımıyla düzenlenen Süslü kadınlar Bisiklet Turu küresel ölçekte öylesine büyük bir ses getirdi ki, 19 Eylül 2023'de dünyanın 200'den fazla şehrinde eş zamanlı olarak yapıldı. Ancak 2024'te düzenlenmedi bu etkinlik. Oysa bunu İzmir'i bir çekim merkezi haline getirmek için kullanabilirdik ama yapamadık. Konuştuğumuz ama yapamadığımız çok fazla şey var maalesef" diye konuştu.

"HAYALLERİMİZİ GENİŞ TUTMAYA MECBURUZ"

İzmir turizmi için bakanlık başta olmak üzere yerel yönetimler, odaların el ele çalışması gerektiğine vurgu yapan Kestelli, "Elbette ki bu sadece yerel yönetimlere düşen bir sorumluluk değil. Başta Turizm Bakanlığımız olmak üzere Büyükşehir Belediyemizin, Meslek Odalarının, Sivil Toplum Kuruluşlarının da ellerini taşın altına koyması gerekiyor. Zaman hızla geçiyor. Düşünmeye, sınırlarımızı zorlamaya, hayallerimiz geniş tutmaya mecburuz. İzmir bunu hak ediyor. İzmir bunu bizlerden bekliyor" dedi.

"BİZ SORUMLULUĞUMUZUN FARKINDAYIZ"

İzmir'İn hayal edilen geleceğe taşınması için tüm kurumların ortak akıl ve iş birliği ile çalışması gerektiğini söyleyen Kestelli, açıklamalarını şu sözlerle noktaladı:

"Ve son seçimleri kazanan 8 kadın belediye başkanının varlığını bunun için bir fırsat olarak görüyorum. İzmir'imizin hayal ettiğimiz geleceğine ulaşması için tüm kurum ve kişilerin yakın iş birliğine ihtiyaç var. Bu şehre 133 yıldır hizmet eden ülkemizin ilk borsası olarak, biz de sorumluluğumuzun farkındayız ve bütün çalışmalarımızda ve projelerimizde bu anlayışla hareket ediyoruz. Kıymetli Belediye Başkanlarımıza da katkı koyabileceğimiz her alanda birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum"

Özel Haber

Bakmadan Geçme