İzmir yangınları Meclis gündemine taşındı

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, dün İzmir’in pek çok noktasında...

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, dün İzmir'in pek çok noktasında meydana gelen orman yangınlarını Meclis gündemine taşıdı.

'TOPYEKÛN MÜCADELEYE İHTİYAÇ OLDUĞU ORTAYA ÇIKMIŞTIR'

Orman yangınlarıyla mücadelede Orman Genel Müdürlüğü ve belediyelerin itfaiye ekiplerinin yetersiz kaldığını söyleyen Nalbantoğlu, 'Yangınlarla mücadele konusunda canı pahasına özveriyle görev yapan Orman İşletmesi yangın söndürme ekipleri ve belediyelerin itfaiye erlerinin çabalarına rağmen gerek önleyici tedbirler, gerek yangın söndürme cihaz ve ekipmanları, gerekse insan gücü anlamında bütün kurumların işbirliğine ve topyekûn bir mücadeleye ihtiyaç olduğu açıkça ortaya çıkmıştır' dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya yanıtlaması nedeniyle sorular yönelten Nalbantoğlu'nun önergesinde şu sorular yer aldı:

  1. Güncel veriler ışığında İzmir'de son 10 yıl itibariyle doğal ya da insan kaynaklı çıkan yangın sayısı kaçtır? Çıkan bu yangınların yıllar itibariyle dağılımı nasıldır?
  2. Yangınların sebep olduğu can ve mal kaybı ile toplam olarak ekonomik bilançosu ne kadardır?
    Yangınlar sonucu yok olan ormanlık alanların ne kadarında fidan dikimi, kızılçam tohumu ve benzeri yöntemlerle tekrar ağaçlandırma yapılmıştır?
  3. Orman yangınlarıyla mücadele yöntemlerindeki gelişmelere, havadan ve karadan müdahalelere, ekipman ve personel artışlarına rağmen yangınların her geçen yıl artmasının ve daha çok alanın yanmasının önüne geçilememesinin sebepleri nelerdir?
  4. Her geçen yıl artan yangın tehdidine karşı İzmir'de erken uyarı sistemleri ve yangın gözetleme kuleleri yeterli midir?
  5. Orman yangınlarıyla etkin mücadele ve yangınlara karşı hızlı müdahale konusunda mevcut ekipman ve personel yeterli midir?
  6. Bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren birbiri peşi sıra meydana gelen orman yangınlarının eş zamanlı olarak değişik bölgelerde çıktığı göz önüne alınarak, mücadele konusunda toplumsal bir seferberlik ilan edilmesi konusunda bir girişiminiz olacak mıdır?

Yangınların İzmir ekonomisine de büyük zarar verdiğini belirten Nalbantoğlu, bu konuda zarar tespit çalışmalarının yapılarak, mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini söyledi.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme