İzmir’de enerji zirvesi

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, yeşil dönüşüm sürecinde en önemli konulardan birinin yenilenebilir...

TAKİP ET

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, yeşil dönüşüm sürecinde en önemli konulardan birinin yenilenebilir enerji olduğunu belirterek, 'Bugün dünyada sera gazı emisyonlarının yüzde 55'i enerji üretim ve dağıtımından kaynaklanmaktadır.' dedi. Eskinazi, EİB ev sahipliğinde düzenlenen Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilirlik Zirvesi'nde yaptığı açılış konuşmasında, iş dünyasının iklim krizinin ciddiyetinin farkına varılmasıyla sürdürülebilirlik konusunun tüm sektörlerin en önemli gündemi haline geldiğini söyledi.

'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK GEREKLİ'

Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında sınırda karbon gibi yeni uygulamalarla başta demir çelik, kimya, otomotiv, tekstil olmak üzere birçok sektörün ihracat ve rekabet gücünün etkileneceğine işaret eden Eskinazi, 'Yapılan çalışmalar bu sürecin bize olası yıllık maliyetinin 1,8 milyar dolar seviyelerine çıkabileceğini göstermektedir. Firmalarımızı yeşil dönüşüm adını verdiğimiz sürece hazırlamamız gerekiyor. Geleceğin sürdürülebilir modeller üzerine oluşacağını, hatta döngüsel olmayan üretim tarzlarının çağ dışı kalabileceğini üyelerimize çok iyi anlatmamız gerekiyor.' dedi.Eskinazi, bu konuya önem vermeyen firmaların gelecek dönemde finansman bulmak da dahil olmak üzere pek çok zorlukla karşılaşacağını vurgulayarak, 'Yeşil dönüşüm sürecinde en önemli konulardan biri yenilenebilir enerji kaynakları. Bugün dünyada sera gazı emisyonlarının yüzde 55'i enerji üretim ve dağıtımından kaynaklanmaktadır.' diye konuştu.

BİRLİK KURULUYOR

EİB'nin yenilenebilir enerji sektöründeki gelişmeleri yakından takip ettiğini aktaran Eskinazi, 'Yapılan saha çalışmaları, Türkiye'nin yenilenebilir enerji ekipmanları ihracatının yıllık 500 milyon dolar seviyesini geçtiğini göstermektedir. Sektör temsilcilerimizin amacı şu anda dağınık olan ihracatçıları aynı çatı altında toplayarak, güçlerini birleştirmelerini sağlamak. Bu çerçevede, Türkiye'nin ilk yenilenebilir enerji ekipman ve hizmet ihracatçıları birliğinin kurulmasına yönelik çalışmalara da başlamış olduğumuzu belirtmek isterim.' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme