‘İzmir'de iş çokmuş, talep ise yokmuş’

Türkiye'de yüzde 24,6 açık iş oranı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Derman Küçükaltan, İŞKUR'un yayınladığı 'İşgücü...

TAKİP ET

Türkiye'de yüzde 24,6 açık iş oranı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Derman Küçükaltan, İŞKUR'un yayınladığı 'İşgücü Piyasası Araştırma Sonuçları' üzerinden değerlendirmede bulundu.

Özellikle İzmir'de açık iş oranının yüzde 26'ya çıktığını belirten Prof. Dr. Küçükaltan, 'Sürekli büyüyen bir il olan İzmir'de işgücü arz-talep dengesi ülke ortalamasının üzerinde olduğu görülüyor. Rapor ayrıca meslek eğitiminin işverenin birinci önceliği olduğunu ortaya koyuyor' dedi. Prof. Dr. Derman Küçükaltan, meslek eğitiminin işverenin birinci önceliği olduğunu belirten Küçüktaltan, 'İŞKUR verileri, ülkemizde işsizlerin yetkinlik ve yeterliliklerinin, işverenin talebini karşılamadığını gösteriyor. Meslek liseli ve meslek yüksekokullu eğitimli eleman açığı yüzde 14,7 iken, lisans mezunu eleman açığının yüzde 8,6 olduğu görülüyor. Mesleki eğitimli eleman ihtiyacı, lisans mezunları ihtiyacının 2 katına yakın' ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Derman Küçükaltan

'ÖĞRENCİLERİN HABERLERİ YOK'

Prof. Dr. Küçükaltan, meslek lisesi mezunlarının üniversite tercihlerinde daha avantajlı olduğuna vurgu yaparak, 'Meslek lisesi mezunlarının ek puan ve Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları (M.T.O.K.) avantajları bulunuyor fakat öğrenciler bundan habersiz. Meslek lisesi öğrencileri, üniversite tercihlerinde kendi alanlarının devamı niteliğinde olan bir ön lisans programına başvurduğunda ek puan avantajına sahip oluyor. Alan dışı bir tercih yapmak istediklerinde ise bu imkndan yararlanamıyorlar. Üniversite kılavuzunda bir programın yanında eğer M.T.O.K. ifadesi yer alıyorsa, bu o bölüme öncelikli olarak mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına geliyor' dedi.

AÇIK İŞ NE DEMEKTİR?

İşsizlik, genel olarak çalışma gücü ve isteği olan, cari ücret seviyesinde çalışmaya razı olup, son 4 hafta boyunca iş aramasına rağmen iş bulamayan bireylerin toplamı olarak tanımlanmaktadır. Bir bireyin işsiz sayılabilmesi için çalışabilir durumda olması, herhangi bir yerde çalışmıyor olması ve iş arıyor olması gerekmektedir. İşsizlik oranı ise iş bulamayan işgücünün toplam çalışabilir işgücüne oranıdır. İşsizlik oranı mevcut ekonomik koşullarda iş bulmanın kolay olup olmadığının anlaşılması için iyi bir göstergedir. Demografik gruplar arasında işsizlik oranında farklılıklar olabilmektedir. Açık iş, işveren tarafından talep edilen işgücünü ifade eder. Yapısal işsizlik, emek piyasasında cari ücret seviyesinde iş arayan bireylerin sayısının açık iş sayısından fazla olması durumunda ortaya çıkan bir işsizlik türüdür.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme