İzmir’de, üçüncü geri kazanım tesisi yolda
Kemalpaşa Sütçüler Mahallesi'ndeki eski bir taş ocağı alanında yeni bir geri kazanım tesisi kurmaya hazırlanan belediye,...
Kemalpaşa Sütçüler Mahallesi'ndeki eski bir taş ocağı alanında yeni bir geri kazanım tesisi kurmaya hazırlanan belediye, bu alanı Orman Genel Müdürlüğü'nden 5 yıllığına devraldı. Tesiste, hafriyat ve inşaat atıkları yol dolgu malzemesi, parke ve bordür üretiminde kullanılmak üzere geri dönüştürülecek. Alan dolduğunda ise ağaçlandırılarak doğaya geri kazandırılacak.
ÇEVREYE VE EKONOMİYE KATKI
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu geri dönüşüm tesisleri, çevresel kirliliğin ve görüntü kirliliğinin önüne geçerken, atıkları ekonomiye kazandırıyor. Özellikle ormanlık alanları tehdit eden kaçak hafriyat dökümlerine karşı önlemler alan belediye, hafriyat sahalarının sayısını artırıyor ve bu sahalardaki atıkları geri dönüştürerek kentin yol altı dolgu ihtiyacını karşılıyor. Atık malzemeler parke ve bordür üretiminde kullanılıyor. Eski taş ocakları, dolduktan sonra ağaçlandırılarak doğal yapıları geri kazanılıyor.
TESİS KEMALPAŞA'DA KURULUYOR
Belediye, Kemalpaşa Sütçüler Mahallesi'ndeki eski taş ocağı alanını hafriyat depolama ve inşaat yıkıntı atıkları geri kazanım tesisi kurmak amacıyla 5 yıllığına devraldı. 9 milyon ton kapasiteye sahip olacak alan, İZBETON tarafından işletilecek.
ÇEVREYE DUYARLI ÇALIŞMALAR
İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Kemal Kılıç, kaçak moloz dökümlerini engellemek için önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti. Kılıç, 'Milyonlarca metreküp hafriyat toprağı ormanlarda tahribata neden oluyor. Bu atıkları yönetmeliklere uygun şekilde depoluyor ve geri dönüşümünü sağlıyoruz. Kemalpaşa Sütçüler'deki alanı da ağaçlandırarak rehabilite edeceğiz' dedi. Ayrıca, İzmir Valiliği'nin 30 Ekim 2020 depremi sonrası bu alanı enkaz atıkları için rezerv alan olarak belirlediğini de ifade etti.
İZBETON Çevre Yönetim ve Kalite Kontrol Şube Müdürü Kübra Şaş Bıçakçı, kurulacak tesisin kapalı sistem çalışacağını ve toz bastırma sistemleriyle çevreye zarar vermeyeceğini belirtti. Atıklar, dolgu malzemesi olarak kullanılmak üzere boyutlandırılacak ve alan tamamlandığında üst örtü olarak bahçe toprağı serilecek. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ile ortaklaşa yürütülecek ağaçlandırma çalışmaları sonrası saha yeniden Orman Bölge Müdürlüğü'ne devredilecek.
MEVCUT TESİSLER
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Güzelbahçe Yelki ve Menemen Koyundere'de hafriyat depolama ve inşaat yıkıntı atığı geri kazanım tesisleri bulunuyor. Ayrıca, Güzelbahçe Yelki, Menderes Küner, Menemen Koyundere, Kemalpaşa Sütçüler, Dikili Deliktaş, Menemen Yayla ve Bergama İslamsaray mahallelerinde hafriyat toprağı depolama sahaları yer alıyor.
ALİ ÖZKAYA