İzmir'in pazarları

Tarihin en eski dönemlerinden bu yana üreticilerle tüketicilerin buluşma noktası olan pazarlar, geleneksel alışverişin vazgeçilmez bir...

TAKİP ET

Tarihin en eski dönemlerinden bu yana üreticilerle tüketicilerin buluşma noktası olan pazarlar, geleneksel alışverişin vazgeçilmez bir türü olmasının yanı sıra, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan da yadsınamaz bir öneme sahip. Bu pazarlarda satın aldığınız ürünlerin üreticisiyle birebir iletişim kurabilir, hatta kendisinden yemek tarifi alabilirsiniz; sokak aralarında gezerken yörenin kültürünü tanıma fırsatı bulur, halkıyla sohbet edersiniz.

Tire Salı Pazarı

Tükiye'nin en büyük açıkhava pazarlarından biri olan Tire Pazarı o kadar ünlü ki, İzmir, Selçuk ve Kuşadası'ndan pazara geziler düzenleniyor. Özellikle Tire'nin bin bir çeşit otlarını tezgahlarda bulmak mümkün. Radika, kuşkonmaz, turp otu, şevketi bostan gibi Tire Ovası'nın verimli topraklarında yetişen ve mutfakların vazgeçilmezi olan ot çeşitleri kıyasıya bir rekabet içine girerken, pazarda alıcıyla buluşan taptaze sebze ve meyveler de renkli görüntüleriyle iştah açıyor. Her zevke ve keseye uygun giysi, ayakkabı ve çanta gibi ürünlerin sergilendiği pazar tezgahları mağazaları aratmıyor. Tireli kadınların hünerli ellerinden çıkan iğne oyası ve kanaviçe gibi ürünler de pazarın gözdeleri arasında.Tire'de salı günleri hemen her sokak pazar tezgahlarına açılıyor olsa da, tezgahların arasına gizlenmiş sokak aralarında kentin tarihi dokusunu hissedebilir, pazarın kalabalığını ardınızda bırakarak tarihi yapıların güzelliği arasında kaybolabilirsiniz.

Ödemiş Pazarı

Ödemiş'te kurulan Cumartesi Pazarı tam 110 yıllık ve 650 üretici ve bin 200 esnafıyla bölgenin en büyük pazarlarından biri. Pazar 11 cadde, 14 sokak ve iki meydandan oluşan 38 bin metrekarelik bir  alana yayılıyor ve yılın her cumartesi günü doğal, taze, ucuz çok sayıda ve çeşitli ürünü halka sunuyor. Pazarın yüzde 80'ini Ödemişli pazarcılar oluşturuyor; geri kalanı ise Tire, Bayındır, Kiraz ve Torbalı gibi çevre ilçelerden geliyor.

Foça Yeryüzü Pazarı

Dünya çapında 8 ülkede 28 üyesi bulunan Yeryüzü Pazarı (Earth Market) Ağı'nın Türkiye'deki tek üyesi olan Foça Yeryüzü Pazarı'nda, tezgahların başında gördüğünüz her pazarcı kendi ürettiği ürünleri satıyor. Üreticiler tezgahlarına özenle dizdikleri ürünlerin özelliklerini, pişirme yöntemlerini meraklılarına bıkmadan usanmadan, tek tek anlatıyor. Diyelim ki zeytinyağı alacaksınız, zeytinyağının hangi cins zeytinden üretildiğinden toplandıktan kaç saat sonra sıkılarak elde edildiğine kadar tüm detayları öğrenebiliyorsunuz. Bal satan üretici 'Çiçek Balı' deyip geçmiyor, hangi çiçekten üretildiğine kadar anlatıyor; yetmiyor tadım yaptırıyor. Hangisi hoşunuza giderse onu alıyorsunuz.

Seferihisar'ın Renkli Pazarı

Seferihisar Belediyesi'nin 'Seferihisar'ın Renkli Pazarı' sloganıyla 2009 yılının Aralık ayında başlattığı Sığacık Kaleiçi Pazarı'na halden ürün girişine izin verilmiyor. Her pazar günü Sığacık Kaleiçi'nde kurulan pazaryeri, Cittaslow kriterleri arasında yer alan Yerel Üretici ve Ürünleri Destekleme maddesine de uyum teşkil ediyor.

Ekopazar İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, İzmir Tarım İl Müdürlüğü ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) işbirliği ile 2010 yılında Bostanlı'da kurulan organik pazar, İzmir'in ilk ekolojik pazarı olma özelliğini taşıyor. Cuma günleri 09.00 – 19.00 saatleri arasında hizmet veren 'Ekopazar İzmir'de ürünler organik ürün sertifikasına sahip olsa bile her biri pazar alanına alınmadan önce 'karantina bölgesi'nde tekrar denetimden geçiriliyor. ETO tarafından oluşturulan komisyon burada ürünleri kontrol ediyor ve komisyon tarafından organik olmadığına karar verilen ürünler pazara alınmıyor.

Urla Organik Pazarı

İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde Urla Belediyesi ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) işbirliği ile Urla eski tamirhane binasında açılan organik pazar 'Ekopazar Urla', çarşamba günleri 09.00 – 19.00 saatleri arasında kuruluyor. Kimyasal işlemden geçmemiş ahşap tezghlarda satılan organik ürünler, tüketicilere bez, kağıt ambalajlar ya da dönüşümlü poşetlerde sunuluyor.

Bakmadan Geçme