İzmirli aşıkların 'Story Alanı' aslında büyük tehlikenin habercisi

İzmir'in en az Saat Kulesi kadar ünlü, genç aşıkların mutlaka gidip fotoğraf çektirdiği, dışarıdan gelen sosyal medya fenomenlerinin 'story' attığı o mekan, aslında bir depremin eseri. Uzmanlara göre ise o büyüklükte bir deprem yeniden mümkün.

İzmir'in Güzelyalı semtinde bulunan Tarihi Asansör, sadece şehrin nostaljik dokusunu yansıtan bir turistik alan değil, aynı zamanda İzmir'in jeolojik geçmişinin de bir göstergesi. Tarihi Asansör'ün yükseldiği alan, yıllar önce gerçekleşen büyük bir depremin yarattığı fay kırığı sonucunda şekillendi. Düz bir zeminken, fayın aşağı inmesiyle oluşan bu yükselti, günümüzde "İzmir Kırığı" olarak bilinen önemli bir fay hattı üzerinde bulunuyor. İzmir Körfezi'ni panoramik olarak gören bu tarihi yapı, doğal bir deprem mirası olarak varlığını sürdürüyor.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın açıklamalarına göre, İzmir'in kent merkezinden geçen iki ana fay hattı büyük risk taşıyor. Bunlardan biri olan "Gediz Düşüntülü Kırığı", İzmir'in çevresinden başlayarak, şehir merkezinden Konak'a kadar uzanıyor. Bu kırık, her 200-250 yılda bir büyük deprem üretiyor ve bu depremlerin şiddeti M6,5 ile M7,0 arasında değişebiliyor.

BÜYÜK DEPREMİN YAŞAYAN İZİ

Asansörün bulunduğu bölgedeki yükseklik farkı, İzmir fay hattının geçtiği bu alanda, tarihler boyunca yaşanan depremlerle yer kabuğundaki hareketlerin bir sonucu olarak şekillendi. İzmir'de en çok sarsıntı yaşanması beklenen bölgeler arasında Konak, Alsancak, Basmane ve Bornova yer alıyor. Prof. Dr. Ahmet Ercan, bu fay hattının her an yeniden hareketlenebileceği ve İzmir'de ciddi bir deprem riskinin bulunduğunu belirtiyor.

Dolayısıyla Tarihi Asansör'ü gezerken, sadece muhteşem manzaranın tadını çıkarmakla kalmıyor, aynı zamanda şehrin derin jeolojik geçmişine de tanıklık etmiş oluyorsunuz.

TARİHİ ASANSÖR KİM TARAFINDAN HANGİ TARİHTE YAPILDI?

Tarihî Asansör, İzmir'de bulunan tarihsel bir yapıdır. Turgut Reis Mahallesi'nde, biri diğerinden 58 m yüksekte olan Mithatpaşa Caddesi ile, Şehit Nihatbey Caddesi'nin arasında işleyen iki asansörü barındıran asansör kulesidir. 1907 yılında Musevi iş insanı "Nesim Levi (Bayraklıoğlu)" tarafından yaptırılan asansör, birinden diğerine 155 basamakla ulaşılan iki semt arasında hızlı ve kolay ulaşım sağlama amacıyla yaptırılmıştır. Günümüzde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından eğlence, kültür ve dinlenme mekanı olarak kullanılır; kentin önemli bir turistik durağıdır.

Özel Haber

Bakmadan Geçme