İzmirli öğrenciler kentin zengin kültürel mirasıyla buluşuyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, nitelikli eğitime erişimi sınırlı olan çocuklara kentin kültürel ve tarihi dokusunu tanıtmak amacıyla önemli bir projeyi hayata geçiriyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın öncülüğünde başlatılan proje ile 6-13 yaş arasındaki öğrenciler müze, ören yeri ve kazı alanlarını ziyaret ederek kentin zengin kültürel mirasıyla tanışacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin farklı bölgelerinde yaşayan ve nitelikli eğitim imkânlarına erişimi sınırlı olan çocuklar için hazırladığı eğitim programıyla, İzmir'in zengin kültürel ve tarihi değerlerini tanıtmaya yönelik önemli bir adım attı. İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği (Kentimiz İzmir) ile yapılan iş birliği çerçevesinde, ilk etapta bin öğrenci, atölye çalışmaları ve gezilerle İzmir'in tarihi dokusuna dair farkındalık kazanacak.

Tarih ve Kültürle İç İçe Eğitim

Proje kapsamında, İzmir'in kültürel mirasını çocuklara daha yakından tanıtmayı hedefleyen program, Büyükşehir Belediyesi'nin Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı ile Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından koordine ediliyor. 6-13 yaş arasındaki ilkokul ve ortaokul öğrencilerini kapsayan projede, çocukların kültürel mirası koruma ve kent bilinci geliştirmeleri amaçlanıyor.

Program doğrultusunda çocuklar, müzeler, ören yerleri ve arkeolojik kazı alanlarını ziyaret edecek. Bunun yanı sıra düzenlenecek atölye çalışmalarıyla, geleneksel sanatlar ve el zanaatlarına dair uygulamalı eğitimler alacaklar. Bu sayede, kültürel mirasın korunması ve aktarılması konularında bilinçlendirilecek olan öğrenciler, yaratıcı projelerle tarihin izini sürecekler.

“Eşsiz Bir Miras Gelecek Kuşaklara Aktarılmalı”

Proje hakkında açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir'in tarihi ve kültürel zenginliklerinin eşsiz bir miras olduğunu vurguladı. Tugay, “İzmir, geçmişiyle çok köklü bir şehir. Bu kadim kültürü ve mirası, yeni nesillere doğru şekilde aktarmak büyük önem taşıyor. Çocuklarımızın kentin tarihini ve kültürünü tanıması, İzmir'in değerlerini gelecek kuşaklara taşımak açısından çok önemli bir adım olacak” dedi.

Başkan Tugay, İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği'nin çocuklar için düzenlediği atölyelere de katılarak derneğin çalışmaları hakkında bilgi aldı. Ziyareti sırasında, çocuklar Başkan Tugay'a, adının yazılı olduğu 3 boyutlu tasarım bir anahtarlık hediye ettiler.

Gelecek Nesiller İçin Çok Yönlü Bir Öğrenme Fırsatı

Proje kapsamında çocuklar, "Minik Arkeologlar" atölyesi başta olmak üzere birçok yaratıcı etkinlikle kültürel mirasın koruyucuları olma bilinci kazanacaklar. Ayrıca, geleneksel zanaatlar üzerine çalışmalar yaparak hem geçmişin sanatlarını tanıyacaklar hem de bu değerleri günümüze taşıma fırsatı bulacaklar.

İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Yüce de dernek tarafından gerçekleştirilen eğitim ve atölye çalışmaları hakkında bilgi vererek, çocukların bu sayede kültürel ve tarihî değerlere daha yakın bir bakış açısı kazandıklarını belirtti.

Kültürel Bilinç ve Tarih Anlayışı Geliştirilecek

Projenin çocuklarda tarih bilinci ve kültürel mirası koruma farkındalığını arttırmayı hedeflediğini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu tür programların çocukların sosyal ve akademik gelişimine katkı sağlayacağını ifade ettiler. Kentin tarihi dokusunu tanıyan çocuklar, kazı alanları ve müze ziyaretleriyle geçmişe tanıklık edecek, atölye çalışmalarıyla geleneksel zanaatlar hakkında bilgi sahibi olacaklar.

Bu geniş kapsamlı proje ile İzmir'in tarihi ve kültürel mirası, çocuklar aracılığıyla geleceğe aktarılacak. Proje sayesinde kentin zengin tarihî dokusunun korunması ve daha fazla kişinin bu değerleri sahiplenmesi hedefleniyor.

Bakmadan Geçme