İzmirliler hayat pahalılığından başka konu konuşmuyor

BAYETAV'ın araştırmasına göre İzmirliler için son üç ayı en önemli konusu ekonomide yaşanan olumsuzluklar. Öyle ki geçim sıkıntısı bütün toplumsal seviyelerdeki kadınların çay-kahve sohbetlerinin ana konusu haline geldi

Yeni eğitim kurumları açmaktan, birlikte yaşama kültürünü geliştirmeye kadar pek çok konuda çalışma yürüten Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı'nın (BAYETAV) yaptığı son araştırmaya göre, İzmir üç aydır ekonomiden başka konu konuşmuyor. Dost meclislerinin, kadın günlerinin de tek sohbet konusu geçim sıkıntısı. BAYETAV'ın araştırmasına katılanların yüzde 44,5'i ülkenin en önemli gündem maddesi olarak ekonomiyi gösterirken, ikinci sıradaki hukuk ve adalet açık ara geriden geldi. Toplumsal konulara duyarlılığı yüksek olan İzmirliler kadın ve çocuğa şiddeti bile yüzde 5,8 oranla 5. sırada öncelikledi.

Katılımcılara göre Türkiye'nin son üç ayda en önemli gündem açık ara farkla (%44,5) ekonomi. Ekonominin ardından hukuk-adalet, sonra Ocak ayında Kartalkaya'da gerçekleşen otel yangını geliyor. Ancak ekonomi ve geçim sıkıntısı %44,5 oranla İzmrliler için çok önemli. Yoksulluğun en yakıcı gündem olarak kendini dayattığı yapılan odak grup görüşmelerinde de ortaya konuyor. Kadınlar gündelik misafirliklerinde dahi geçim zorluğunun en baskın sohbet konusu haline geldiğini anlatıyor. Araştırmaya katılan kadınlar, 'Eskiden ev oturmalarında dedikodu yapılırdı ama şimdi hep geçim muhabbeti. Kiraya ne kadar zam gelecek gibi kaygılar yaşıyoruz. Başka bir muhabbetimiz yok. Herkes geçim konuşuyor. Eskiden daha güzel, güncel şeylerden konuşma şansımız vardı' diye konuşuyor.

DEVLET BAHÇELİ'NİN ÖCALAN ÇIKIŞI KABUL GÖRMEDİ

İzmrlilerin Türkye'nin diğer sıcak gündem maddelerine ilişkin kanaatlerine gelince katılımcıların yarısından fazlası MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan'a silah bırakma çağrısı yapmasını 'olumsuz' karşılarken dörtte birinden fazlası bu gelişmeyi 'olumlu' buluyor. Bahçeli'nin çağrısını olumlu bulanların oranı Cumhur İttifakı seçmenleri içinde %57'ye ulaşırken DEM Part seçmenlerinin yarısından fazlası bu çağrıyı olumsuz değerlendiriyor.

Eğitim düzeyi arttıkça katılımcıların Bahçel'nin silah bırakma çağrısını negatif yorumlama eğilimi de artıyor. Bahçeli'nin çağrısını en pozitif yorumlayanların orta gelir grupları, düşük eğitim düzeyine sahip katılımcılar, kendisini Kürt olarak tanımlayanlar ve Cumhur İttfakı seçmenleri olduğu görülüyor. Bu çağrıya en olumsuz yaklaşanlar ise %82 ile Zafer Partisi ve %78 iile CHP seçmenleri.

SURİYE SÜRECİ DE İZMİRLİLER İÇİN BELİRSİZ

Yeni çözüm sürecine ilişkin kanaatler daha çok 'olumsuz' görüşlerde yoğunlaşırken Suriye'deki gelişmelerin Türkiye'ye yansımaları konusunda İzmrlilerin çok daha polarize olduğu görülüyor. Katılımcıların %44,6'sı Suriye'de 7 Aralık 2024 itibaryle yaşanan gelişmelerin Türkiye'ye yansımalarının 'olumsuz' olacağını, %33,6'sı ise 'olumlu' olacağını düşünüyor.

Cumhur İttfakı seçmenleri Suriye'deki gelişmelerin Türkiye'ye yansımaları konusunda en umutlu seçmen grubu olarak öne çıkıyor. Neredeyse her 10 Cumhur İttfakı seçmeninin 7'si 'olumlu' kanaat bildiriyor. Suriye'deki gelişmelere dair en umutsuz seçmen grubu ise DEM Partililer. DEM Parti'ye oy vermiş seçmenlerin %95'i gelişmelerin Türkiye'ye yansımalarının olumsuz olacağını düşünüyor. CHP seçmenlerinin beşte biri olumlu kanaat bildirse de büyük oranda (%62) umutsuz oldukları görülüyor.


Suriye'deki gelişmelerin Türkiye'ye yansımaları konusunda daha az negatif görüş bildirenler 18-29 yaş aralığındaki gençler, lise mezunları, üst gelir grubu ve Cumhur İttifakı seçmenleri.

Özel Haber

Bakmadan Geçme