İZSU'dan dev adım

İZSU Genel Müdürlüğü, 2025-2029 Stratejik Planı ile İzmir'in su yönetiminde tarihi bir dönüm noktasına imza atıyor ! Su kaynakları nasıl korunacak? İklim değişikliğine karşı alınacak önlemler neler? Yeni tesislerin inşaatı ve mevcut tesislerin kapasite artırımı ne zaman başlayacak? Bu soruların yanıtları, İzmir'in gelecekteki su yönetiminde belirleyici olacak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü, 2025-2029 dönemi için belirlediği stratejik plan kapsamında atık su arıtma kapasitesini önemli ölçüde artırmayı hedefliyor. Plan çerçevesinde yeni arıtma tesisleri kurulacak ve mevcut tesislerin kapasiteleri genişletilecek. Hedef, 2029 yılına kadar şehrin atık su arıtma kapasitesini yüzde 79 oranında artırmak.

Yatırım Tutarı 169,5 Milyar TL

İZSU'nun bu projeleri hayata geçirebilmesi için öngördüğü toplam harcama miktarı 169,5 milyar TL olarak belirlendi. Bu kapsamda 5 yeni atıksu arıtma tesisi inşa edilecek ve mevcut 6 tesisin kapasite artırımı yapılacak. Ayrıca, içme suyu hatlarındaki yenileme çalışmalarıyla kayıp-kaçak oranlarının da en aza indirilmesi amaçlanıyor.

Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği

İZSU'nun 2025-2029 Stratejik Planı, iklim değişikliği ile uyum sağlama ve dirençli altyapı oluşturma hedeflerini de içeriyor. Dünya genelinde yaşanan kuraklık sorununa dikkat çeken İZSU, mevcut su havzalarının korunmasına ve yeni su kaynaklarının bulunmasına öncelik verecek.

Stratejik planın harcama dağılımında “Sürdürülebilir İçme Suyu Yönetimi” öncelikli alan olarak belirlenirken, “İklim Değişikliğine Uyum ve Dirençli Altyapı” ikinci, “Çevreye Duyarlı Atıksu Yönetimi” üçüncü ve “Kurumsal Kapasite” dördüncü sırada yer alıyor.

Projeler ve Hedefler

İZSU Genel Müdürlüğü'nün 2025-2029 dönemi için planladığı bazı projeler şöyle:

İçme Suyu Yönetimi: Kayıp-kaçak oranı 2029 yılı sonuna kadar yüzde 24,4'e düşürülecek. 30 ilçede 1.610 kilometrelik içme suyu altyapısı yenilenecek. 444 içme suyu sondaj kuyusu açılacak ve içme suyu ile atık su arızalarına müdahale hızı iki katına çıkarılacak.

Yeni Arıtma Tesisleri: Aliağa ve Bozköy İçme Suyu Arıtma Tesisleri yapılacak. Toplam 11 paket içme suyu arıtma tesisi inşa edilecek.

Atık Su Arıtma Kapasitesi: Atık su arıtma tesislerinin kapasitesi, 279,4 milyon metreküp artırılacak. Şehre 1.240 kilometre yeni atık su hattı kazandırılacak ve mevcut hattın 521 kilometresi onarılacak.

Yağmur Suyu Yönetimi: 246 kilometre yeni yağmur suyu hattı imalatı yapılacak ve Alsancak, Ege-Umurbey Mahalleleri ile Karabağlar bölgelerinde yağmur suyu ayrıştırma projeleri 2025 yılında başlayacak.

Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi: 2027 yılında tamamlanacak.

Enerji Yönetimi: 28 enerji santrali devreye alınacak ve mevcut binalardaki 662 pompa istasyonu ile enerji ihtiyacı yüzde 50 azaltılacak.

Teknoloji Kullanımı: Tahtalı Barajı Havzası'nda yapay zeka destekli drone ile denetim sağlanacak. Bilgi teknolojileri ve yapay zeka destekli uygulamalar geliştirilecek.

Bu projeler ile İZSU, hem içme suyu hem de atık su yönetiminde sürdürülebilir bir yaklaşım benimseyerek, İzmir'in su kaynaklarını daha etkin bir şekilde kullanmayı ve çevresel sürdürülebilirliği artırmayı hedefliyor.

Bakmadan Geçme