İztarım belediyeden, besici İztarım'dan ödeme bekliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dar gelirlilerin alışveriş yapabilmeleri için kurduğu Halkın Kasabı/Halkın Bakkalı marketlerinde satılan etleri temin...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dar gelirlilerin alışveriş yapabilmeleri için kurduğu Halkın Kasabı/Halkın Bakkalı marketlerinde satılan etleri temin eden belediye iştiraki İztarım A.Ş., Ödemişli besicilere ve besici kooperatiflerine biriken borçlarını ödeyemiyor. 130 milyon liraya ulaştığı belirtilen toplam borç yüzünden besici isyan ederken, görüşlerine başvurduğumuz İztarım A.Ş. Genel Müdürü Öztürk Kurt, sermaye artışına gittiklerini, kararın belediye meclisinde onaylanmasından sonra, belediye bütçesinden aktarılacak sermaye ile borçları kapatacaklarını açıkladı.

İztarım A.Ş. yaklaşık 2 yıl önce Halkın Kasabı/Halkın Bakkalı marketlerinde ucuza satabilmek için Ödemiş yöresindeki besicilerden karkas et almaya başladı. Bireysel besiciler ve besici kooperatiflarden alınan etlerin paraları önceleri düzenli ödenirken, marketlerde maliyetinin altında satış nedeniyle marketlerden yeterli kazanç elde edilemez hale geldi ve besiciye borçlar düzenli ödenmemeye başladı. Seçimden hemen önce ve hemen sonra iyice bozulan ödemeler dengesi yüzünden besiciye borç 130 milyon lira seviyesine ulaştı.

BİR BESİCİYE 43 MİLYON LİRA BORÇ

İztarım'a 2 yıldır et verdiğini söyleyen ve ismini vermek istemeyen bir besici, sadece kendi etlerini değil, yöredeki başka besicilerin etlerini de kendi aracılığı ile verdiğini söyleyerek, 'Bana güvenen diğer besicilerin alacaklarını kendi cebimden ödemek zorunda kaldım. Çünkü bana güvenip etlerini verdiler. Et vermeye başladığımızdan beri ödeme ile ilgili hep sıkıntı vardı ama gecikmeli de olsa alıyorduk. 2023'te de gecikmeli ödediler. 2024 yılbaşında geçen yıldan kalan tüm borçlarını kapattılar. Biz de devam ettik. Ancak Mart ayında seçim öncesi ve sonrası ödemeler iyice bozuldu. 15 milyon lira alacağı olana 1,5 milyon lira ödediler. Tüm bu sıkıntıların nedeni etleri, bizden aldıkları fiyatın çok altında marketlerde satmaları. Seçime dönük popülist bir faaliyet yürüttüler. Biz de o süreçte seçimleri olumsuz etkilememek adına sustuk. Ama onların siyasi hedef uğruna yürüttükleri yanlış politikaların bedelini biz ödüyoruz. Sezonumuz başladı. Benim dana, yem almam lazım. Ödeme alamıyorum. Her aradığımda, gelecek hafta ödeneceğini söylüyorlar. O hafta geldiğinde de ertesi haftaya atıyorlar. Hem sezona hazırlanmak hem de bana güvenip İztarım'a et verenlerin alacaklarını ödemek için son 2,5 ayda 1 ev, 3 traktör sattım. İztarım'ın Tunç Soyer dönemindeki genel müdürü neredeyse yalvararak bizden et istedi. Şirket borç içinde ama kendisini ödüllendirir gibi İzfaş'a genel müdür yardımcısı yaptılar. Yeni genel müdürü psikolojisini bozacak kadar sık arıyoruz, açıklama, ödeme tarihi istiyoruz. İztarım'daki yöneticiler de kadrolar da liyakatli, konunun uzmanı değiller. Yanlış kararlar, yanlış uygulamalar ve siyasi hedeflere alet etmeler yüzünden doğru ve değerli bir projeli  batırdılar. Zaten et piyasası batık. Besici et satamıyor diye İztarım bu durumu kullanmaya çalıştı' diye konuştu.

'YÜZDE 66 FAİZLE KREDİ ÇEKTİM'

İztarım'a et veren Ödemişli besicilerden bir diğeri de alacağının 6,5 milyon lira olduğunu belirtti. Alacaklarını tahsil edebilmek için CHP'li tüm siyasilere ulaşmaya çalıştıklarını, dertlerini anlattıklarını vurguladı ve şunları söyledi; 'Ne belediye başkanları, ne milletvekilleri ne de il ve ilçe başkanları kaldı ulaşmadığımız. Ancak hiçbir sonuç alamadık. Biz besici olarak güvene dayalı alışveriş yapıyoruz. Özel sektöre de et veriyoruz. Sözlü akit yapıyoruz. Malı veriyoruz, ödeme takvimi içinde paramızı alıyoruz. İztarım'a da aynı şekilde et verdik. Ancak daha kayıt aşamasında bir usulsüzlük olduğunu farkettim. 5 Nisan'da kesim yapıp, eti verdik. Baktık kayıtlarda 20'sinde vermişiz gibi görünüyor. Ben kendi çiftliğimdeki hayvanların etlerinin yanında köylüden aldığım eti de verdim İztarım'a. İztarım'dan paramı alamayınca, köylüye de ödeme yapamıyorum. Onların parasını ödeyebilmek için bankadan yüzde 66 faizle kredi çektim. 2 milyon liralık köylüye olan borcumu ödedim. Ben bu faizle zarara uğramış oluyorum.'

Besicilerin uğradığı zararla ilgili girişimde bulunup bulunmadıklarını öğrenmek üzere aradığımız Ödemiş Besiciler Birliği ve  Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa ise konu ile ilgili bilgisi olmadığını söyledi.

Konuyla ilgili Yeni İzmir Gazetesi'ne bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İztarım'ın Genel Müdürü Öztürk Kurt, her hafta az da olsa ödeme yaptıklarını açıklayarak, 'Halkın Kasabı/Halkın Bakkalı marketlerinden gelen ciroları alacaklılara paylaştırıyoruz. Bekledikleri ödemeleri şu anda yapamıyoruz, farkındayız. Borç yüksek. Bu sorunu çözmek için İztarım A.Ş.'de sermaye artışı kararı aldık. Şirket yönetimi onayladı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de onaylanmasından sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinden sermaye artışının ödemesini alacağız. O para ile tüm borçlar kapatılacak. Sadece biz ya da İzmir Büyükşehir Belediyesi değil, Türkiye genelinde tüm kurumlar ve belediyeler ciddi sıkıntı içinde. Besicilerin, kooperatiflerin kendi içlerindeki sorunlara vakıf olamasak bile bu sorunları çözmek için çaba harcıyoruz' diye konuştu.

HÜSNİYE SEVAL ACUN

 

Bakmadan Geçme